Een reis door onze plantenfamilies. Veelwortelig kroos (SL1241) uit de Aronskelkfamilie. Deze drijvende plantensoort en zijn familie zijn ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Reis mee door onze flora. Een soort die typisch thuis hoort in moestuinen en op akkers en andere plekken waar veel stikstof in de grond komt is Gewone duivenkervel (SL0533) uit de Papaverfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. De Gevlekte dovenetel uit de Lipbloemenfamilie is net als de Witte dovenetel een overjarige plant. De plant is veel forser dan de Paarse dovenetel, wordt 30 tot 60 cm hoog en bloeit van april tot in december.
Reis mee door onze plantenfamilies. Gewone veldbies (SL0766) uit de Russenfamilie heeft bloeiwijzen, waarbij meer dan 10 bloemetjes dicht opeen gedrongen bij elkaar zitten. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Ruige weegbree (SL0949) uit de Weegbreefamilie. Op kalkhoudende bodems vind je in het grasland een opvallend lila bloeiende Weegbreesoort, de wat zeldzamere Ruige weegbree.
Reis mee door onze flora. Op zandige bodems bijvoorbeeld van graanakkers, maar ook in bermen, kun je Eenjarige hardbloem (SL1163) uit de Anjerfamilie vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Druifkruid (SL5174) uit de Amarantenfamilie is een éénjarige kruidachtige plant, oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zee gebied. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Hengel uit de Bremraapfamilie. In onze drogere bossen en in door bomen beschaduwde bermen vind je een donkergroene plant met gele bloemen die alle naar een kant wijzen.
Veel dieren, ook zoogdieren, voeden zich met de bramen van deze struiken en verspreiden dan de zaden door ze uit te poepen. De zaadverspreiding door zoogdieren wordt zoöchorie genoemd. Ook wij mensen doen dat door bramen, frambozen en dergelijke te eten en de pitten uit de bessen te verspreiden.
Reis mee door onze flora. Speerdistel (SL0336) uit de Composietenfamilie. De algemeen voorkomende Speerdistel kiemt op zeer vochtige, open bodem die voedselrijk is.
Reis mee door onze flora. Blauwe knoop uit de Kamperfoeliefamilie. Aangezien de Blauwe knoop tot in de nazomer en vroege herfst bloeit is deze plant van groot belang voor bijen.
Reis mee door onze flora. Laat in de lente en in de vroege voorzomer van eind mei tot en met juli bloeit de Grote klaproos uit de Papaverfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.