Reis mee door onze flora. Gele waterkers (SL1074) uit de Kruisbloemenfamilie heeft tijdens de bloei in de late lente en voorzomer gele bloemen waarvan de kleur neigt naar oranjegeel.
Reis mee door onze flora. Kruidvlier uit de Muskuskruidfamilie. Deze zeldzame soort tref je aan op hellingen van dijken en in bermen in het rivierengebied en ook in de bossen van Zuid-Limburg.
Reis mee door onze flora. De meest forse Zuring die we in onze contreien kennen is Waterzuring (SL1099) uit de Duizendknoopfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Akkermelkdistel uit de Composietenfamilie. Een op een distel lijkende plantensoort met tot wel 5 cm in doorsnee grote hoofdjes.
Reis mee door onze flora. In de ruigten van uiterwaarden en in natte en moerassige graslanden langs oude rivierarmen bloeit in de voorzomer Poelruit uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Scherpe boterbloem uit de Ranonkelfamilie is een meerjarige plantensoort en komt in Belgiƫ en Nederland zeer algemeen voor in graslanden, hooilanden en langs de weg in bermen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Een wat minder algemene soort uit de Lipbloemenfamilie is Stinkende ballote (SL0129). De bossige plant is nog behoorlijk algemeen te vinden in Zuid-Limburg en de duinen ten zuiden van Bergen aan Zee.
Reis mee door onze flora. Klimopereprijs (SL1352) uit de Weegbreefamilie. Deze soort is in bossen en akkers te vinden en valt op door zijn ontzettend kleine licht lila kleurige bloemetjes en door de vorm van de bladeren die erg lijkt op het gelobde blad van Klimop.
Reis mee door onze flora. Het kleine sierlijke plantje Vroegeling uit de Kruisbloemenfamilie, kun je op rechtstreeks door de zon verwarmde plekken al in januari bloeiend aantreffen.
Een reis door onze plantenfamilies. Een zeggesoort die in dichte pollen groeit en waarbij de aren aan de bloeistengel erg klein zijn en ver uit elkaar staan is de IJle zegge (SL0258) uit de Cypergrassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Het meest opvallende aan de Wilde kardinaalsmuts uit de Kardinaalsmutsfamilie zijn wel de rood en oranje gekleurde vruchten. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze flora. Robertskruid uit de Ooievaarsbekfamilie bloeit van april tot november. De meestal roze bloemen hebben een doorsnee van 2 cm. De vijf kelkbladen zijn eirond tot langwerpig en lopen uit in een lange naald.