Een reis door onze plantenfamilies. De cirkelronde bladeren van de drijvende waterplant Kikkerbeet (SL0640) uit de Waterkaardefamilie zijn ongeveer 2,5 tot 3 cm in doorsnee Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Een reis door onze plantenfamilies. Bosbies (SL1160) uit de Cypergrassenfamilie is te herkennen als tamelijk forse grasachtige plant. Ze heeft een stomp driekantige stengel, die gevuld is met merg. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. In graanakkers, maar ook in de duinen en open bermen kun je Ringelwikke (SL1370) uit de Vlinderbloemenfamilie aantreffen die zich als klimplant omhoog werkt in de andere vegetatie.
Reis mee door onze flora. Gewoon Jakobskruiskruid (SL2290) uit de Composietenfamilie. Jakobskruid bevat nogal wat alkaloiden geliefd bij insecten en giftig voor vee.
Reis mee door onze flora. Watertorkruid (SL0868) uit de Schermbloemenfamilie. Langs waterkanten en vaak ook net in het water bloeit in de zomer een der meest algemene soorten uit de Schermbloemenfamilie, namelijk Watertorkruid. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Schermbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Een heel zeldzaam geworden plantensoort die vroeger veel meer voorkwam, vooral in de buurt van mestvaalten op boerenterreinen is Brave hendrik (SL0307) uit de Amarantenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Witte klaver (SL1306) uit de Vlinderbloemenfamilie bloeit van mei tot in de herfst met witte bloemen en is een belangrijke bron van nectar voor honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.
Reis mee door onze flora. Stinkende gouwe hoort tot de Papaverfamilie. Het is een zeer algemeen voorkomende soort die direct opvalt door de gele bloemen en het feit dat de plant bij afbreken van de stengel of een blad een oranjegeel melksap afgeeft. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Duits viltkruid (SL0523) uit de Composietenfamilie. Op open en zonnige plekken kun je kandelaarvormige planten tegenkomen die wit van de enorme beharing zijn.
Een reis door onze plantenfamilies. Een zeggesoort die in dichte pollen groeit en waarbij de aren aan de bloeistengel erg klein zijn en ver uit elkaar staan is de IJle zegge (SL0258) uit de Cypergrassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Op natte tot vochtige, voedselrijke plaatsen en soms zelfs in voedselrijk water kun je Waterpeper (SL0972) uit de Duizendknoopfamilie vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.