Reis mee door onze flora. Op akkers, in randen van plantsoenen en ook in tuinen zijn vaak vrijwel het hele jaar door de tere groene planten met witte bloemen te zien van Vogelmuur (SL1250) uit de Anjerfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Krulzuring (SL1098) is een eenhuizige plantensoort uit de Duizendknoopfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. In de weelderige, grazige begroeiingen aan dijkvoeten en tegen struweelranden kun je Kruisbladwalstro (SL0548) uit de Sterbladigenfamilie aantreffen.
Reis mee door onze flora. Veldbeemdgras (SL0958) uit de Grassenfamilie is een overjarig gras, dat een dichte zode vormt. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
In het vroege voorjaar produceren mannelijk bloeiende Taxus bomen zoveel pollen of stuifmeel, dat, wanneer je ertegen tikt, hele wolken van pollen uit zo'n boom komen. Ze lijken dan wel in brand te staan en worden in het spraakgebruik dan ook 'Rookbomen' genoemd.
Reis mee door onze flora. De knikkende bloemen van de Blauwe bosbes (SL1329) uit de Heifamilie staan alleen of hooguit met twee in de oksels van de schutbladeren.
Reis mee door onze flora. Okkernoot (SL2303) uit de Okkernootfamilie in de volksmond de Walnoot genoemd naar zijn vruchten, is gemakkelijk te herkennen aan de oneven geveerde bladeren, die verspreid aan de takken en twijgen staan.
Een reis door onze plantenfamilies. Wilde hyacint (Boshyacint) (SL1151) uit de Aspergefamilie. Ondergronds hebben deze stinzenplanten planten bollen, waarin ze na de bloei ook hun reserves op slaan, voor een volgend seizoen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Aspergeachtigen.
Reis mee door onze flora. In de zeereep en dan met name in de begroeiing waarin Helm domineert tref je een vlezige plant aan, Zeewolfsmelk (SL0497) uit de Wolfsmelkfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Vogelmuur kan ook tijdens de wintermaanden nog groeien, maar dan is het uiterlijk, wat we ook wel habitus noemen, zeer gedrongen, doordat de stengels erg kort blijven.
Reis mee door onze flora. Fraai duizendguldenkruid (SL0287) uit de Gentiaanfamilie kan zich soms vestigen op net opgespoten zandvlakten of open plekken in recent aangelegde gebieden die zich tot natuurgebied ontwikkelen.