Reis mee door onze flora. Uit de Rozenfamilie kennen we een aantal soorten die aan de basis staan van veredelde fruitrassen. (Wilde) Appel (SL1934) is de wilde vorm waaruit kwekers in de loop van eeuwenlange selectie onze appelrassen hebben gecultiveerd.
Reis mee door onze flora. Klimopereprijs (SL1352) uit de Weegbreefamilie. Deze soort is in bossen en akkers te vinden en valt op door zijn ontzettend kleine licht lila kleurige bloemetjes en door de vorm van de bladeren die erg lijkt op het gelobde blad van Klimop.
Reis mee door onze flora. Gelderse roos uit de Muskuskruidfamilie. De struik komt voor in duinstruwelen, struweelranden en loofbossen waarvan de bodem goed vochtig is, maar niet blijvend doornat.
Reis mee door onze flora. Gewone brunel uit de lipbloemenfamilie. De naam Bijenkorfje wordt wel aan de plant gegeven vanwege het uiterlijk van de uitgebloeide gedrongen bloeiwijze.
Reis mee door onze flora. Aan de vorm van de kroonbladen is de bloem van Ruige anjer (SL0402), als anjerbloem te herkennen. Immers de rand van de kroonbladen zijn ingesneden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Ceders zijn prachtige, statige bomen die van oorsprong niet in onze natuurlijke flora voorkomen. Een volwassen boom produceert heel veel matig allergeen pollen en veroorzaakt vaak een deken van pollen in zijn omgeving.
Reis mee door onze flora. In akkergemeenschappen en ook wel als pioniersoort vind je de eenjarige Gewone spurrie (SL1234) uit de Anjerfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Hoenderbeet (SL0701) uit de Lipbloemenfamilie is van oorsprong een soort van het Middellandse-Zeegebied. Als cultuurvolger heeft de soort zich via de landbouwende mens over de wereld verbreid.
Waterdrieblad is een in de lente bloeiende water- of oeverplant die tot de Watergentiaanfamilie of Menyanthaceae, hoort. Waterdrieblad heeft als bijzonder kenmerk zogenaamde bloemdimorfie; dit betekent dat er twee soorten bloemen voorkomen. Sommige bloemen hebben een korte stijl en lange meeldraden en andere bloemen het omgekeerde, namelijk een lange stijl en korte meeldraden. Dat helpt uitstekend tegen zelfbestuiving.
Reis mee door onze flora. Tot de zeldzame soorten in ons land hoort het éénjarige kruid Bleek schildzaad (SL0044) uit de Kruisbloemenfamilie of Brassicaceae. De soort staat op kalkhoudende droge zandgrond en mergelsteen.
Reis mee door onze flora. Heelblaadjes (SL1029) uit de Composietenfamilie. De planten staan meestal in groepen bij elkaar, wat mede een gevolg kan zijn van de uitgebreide wortelstokken.