Reis mee door onze flora. Echte koekoeksbloem, hoort tot de Anjerfamilie en valt op door zijn vrolijke uiterlijk als gevolg van de roze kleur en de in vier delen opgesplitste kroonbladen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Op schaduwrijke, vochtige plekken in bossen en langs beken, en in ruigten langs rivieren en sloten kun je Watermuur (SL0847) uit de Anjerfamilie te vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Op zandige bodems bijvoorbeeld van graanakkers, maar ook in bermen, kun je Eenjarige hardbloem (SL1163) uit de Anjerfamilie vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. In verschillende plantengemeenschappen kun je Bergbasterdwederik uit de Teunisbloemfamilie vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. Veelwortelig kroos (SL1241) uit de Aronskelkfamilie. Deze drijvende plantensoort en zijn familie zijn ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Reis mee door onze flora. Bermooievaarsbek SL0575 uit de Ooievaarsbekfamilie is in 1836 voor het eerst beschreven in Leiden. Deze meerjarige planten kunnen redelijk hoog worden, tot zo'n 55-60 cm.
Reis mee door onze flora. Een van nature voorkomend gras op droge zandige plaatsen in grasland, ruigten en duinen is Hard zwenkgras (SL1472) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Ruige weegbree (SL0949) uit de Weegbreefamilie. Op kalkhoudende bodems vind je in het grasland een opvallend lila bloeiende Weegbreesoort, de wat zeldzamere Ruige weegbree.
Reis mee door onze flora. Zwarte toorts uit de Helmkruidfamilie. De slanke hoog opgaande bloeistengels van de toortsen vallen in het midden van de zomer op.