Zwitserse wetenschappers hebben onlangs in de Zwitserse bodem stuifmeel gevonden. Heel erg oud stuifmeel. Het stuifmeel is gefossiliseerd en is terug te leiden naar het Trias, 240 miljoen jaar geleden.

Tot deze ontdekking dacht men altijd dat bloeiende planten, die dus stuifmeel produceren, pas 100 miljoen jaar later waren ontstaan. Het stuifmeel blijkt van de voorlopers te zijn van onze 'primitieve' bloeiers, zoals de coniferen of naaldbomen. Coniferae betekent 'kegeldragers', waartoe bijvoorbeeld onze Sparren en Dennen horen.

De kegelvormige, draaiende, bloeiwijze is goed terug te zien in bijvoorbeeld de vrouwelijke bloemen van de Grove den (Pinus sylvestris) die later dennenappels worden. Maar ook de mannelijke bloemen (foto) zijn kegelvormig en produceren het stuifmeel dat lijkt op het gevonden prehistorische stuifmeel. Hoe dit stuifmeel van de voorouders van de Grove Den bij andere bloemen kwam, is niet bekend. Waarschijnlijk werd het door kevers vervoerd. De Bij bestond immers nog niet.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 3 oktober 2018, © Flora van Nederland