Toch heeft Nederland ook een rotsflora. En deze strekt zich verder uit dan alleen Zuid-Limburg. Voor planten maakt het immers niets uit of een rots bestaat uit een natuurlijk stuk steen of gebouw van een vergelijkbaar materiaal. De steden moeten dan ook gezien worden als de rotsige stukken van Nederland. Vooral tegen oude muren aan, weten planten zich goed te handhaven.
Het vee op de berg Parnassus, in het oude Griekenland, stond bekend als het beste vee van het land. Het had dan ook alleen het allerbeste te grazen. Waaronder de Parnassia (Parnassia palustris). De prachtige bloem werd het symbool van overvloed en werd nog eeuwenlang bezongen in liederen en gedichten en sierde menig wapenschild.
Onze stoepen en straten bieden best leuke inheemse planten om van te genieten; immers de natuur weet altijd wel weer een plekje te vinden en een zaad heeft niet veel nodig om te kiemen en uit te groeien tot een wat groetere plant. Laat "onkruid" je verbazen.
De Grassenfamilie of Poaceae is een grote familie met veel plantengeslachten en -soorten. Daaronder bevindt zich een groot aantal belangrijke voedingsgewassen, zoals onze granen en Maïs. De mens heeft dan ook al vroeg in zijn culturele geschiedenis geleerd hoe deze gewassen gecultiveerd kunnen worden en zij vormen de basis van activiteiten van de landbouwende mens sinds meer dan 10.000 jaar.
Ogenschijnlijk lijken er wel evenveel bloemvormen als bloemen van plantensoorten te zijn. De vormenrijkdom van bloemen is schier onbeperkt. Toch is er als we nauwkeuriger gaan kijken naar de diverse bloemvormen een duidelijke regelmaat te vinden. Het is zelfs zo, dat sommige bloemvormen heel kenmerkend zijn voor een grotere groep van plantensoorten. Dat valt heel erg goed op bij het nader beschouwen van sommige plantenfamilies.
Wie aan de uiterwaarden denkt, zal al gauw aan de buitendijkse weilanden denken. Ogenschijnlijk kaal grasland met aan de waterkant kaal zand. Toch is het overstromingsgebied van een rivier uitermate geschikt voor de groei van bomen.
In steden met oude muren, zoals we er in Nederland en België behoorlijk wat hebben, komt een aantal plantensoorten voor dat kenmerkend is voor die oude muren. Heel bijzonder is wel de situatie die we op bijgaande foto kunnen zien en die we hebben gemaakt op 22 mei 2019 in Maastricht.
Vanavond laat de Nederlandse leeuw weer van zich horen in een poging de finale van het wereldkampioenschap voetbal te halen. Daarom vandaag een toepasselijke plant die wel eens van pas kan komen deze avond.
De herfst is de tijd van bessen en andere vruchten, die – als de bladeren gaan vallen – allerlei bomen en struiken kleur geven. Rood komt het meest voor en is ook het opvallendst, en dat is natuurlijk juist de bedoeling.
De soort van vandaag is heel bescheiden. Dit is in tegenstelling tot de "Leeuwenstaart", Hartgespan, de Grote kattenstaart (Lythrum salicaria). Hoewel, meer bescheiden?
Planten die op een bosbodem staan doen het vaak erg goed. Zo goed dat ze grote oppervlakten van de bosgrond kunnen bedekken. In het vroege voorjaar zagen we dit gebeuren bij de Bosanemoon (Anemone nemorosa) en afgelopen week roken we de geur van Daslook (Allium ursinum).