Boekbespreking door Maurice Martens Nova Flora Neerlandica is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Het doel is een nieuwe wetenschappelijke flora te verzorgen in de traditie van Flora Neerlandica, een initiatief uit de tweede helft van de negentiende eeuw om de Nederlandse vaatplanten tot in detail te beschrijven. Deze Flora Neerlandica is destijds nooit in zijn geheel tot stand gekomen.
Het is een stormachtige zaterdagochtend. Twintig deelnemers van de IVN wildeplantencursus verzamelen zich in het Westerveldse Bos voor de traditionele winterwandeling. Het is niet koud, maar de wind waait hard en de grond ligt bezaaid met twijgen. Af en toe kraakt het vervaarlijk.
Op moeilijk bereikbare plaatsen kom je vaak de mooiste soorten tegen. Neem bijvoorbeeld de hoogvenen van ons land. Eerder zagen we al dat deze plekken lastig te bewandelen waren, het is immers de plek waar Beenbreek (Narthecium ossifragum) voorkomt. dat schoonheid en gevaar vaak naast elkaar liggen bewijst hetgeen we in het veen vinden.
De plantensoorten uit de Aspergefamilie zijn allemaal zogenaamde Monocotylen; dat wil zeggen dat in het zaad slechts één (kiem)blad zit dat bij de kieming van het zaad tevoorschijn komt.
De tijd van kerstden en kerstspar en de verwarring over de naamgeving ligt al weer achter ons. We weten dat die verwarring deels is ontstaan omdat we de Duitse tekst van ‘O Tannenbaum, o Tannenbaum’ naar dennenboom vertaald hebben.
In het jubileumboekje ‘Van Nature’ ter ere van het 40-jarig bestaan van KNNV Uitgeverij lees je 10 korte verhalen van een greep uit de vele bevlogen natuurliefhebbers met wie de uitgeverij veel samenwerkt.
Plantensoorten binnen de Anjerfamilie hebben een aantal kenmerken gemeenschappelijk, zowel met betrekking tot de bloeiwijzen en bloemen als met die van de vegetatieve kenmerken.
Het meest in het oog springende kenmerk van de plantensoorten uit deze familie is de vorm van de bladeren. Ze bestaan uit drie deelblaadjes en lijken in dat opzicht op de Klaversoorten uit de Vlinderbloemenfamilie.
Muurbloem is met zijn bloei begonnen. Je vindt deze fraaie plantensoort uit de Kruisbloemenfamilie op oude muren zoals de stadsmuren van Maastricht en ook op enige plekken in oude steden in het noorden van ons land.
Veel plantensoorten in Nederland dragen de naam 'klaver'. Hoewel geslachten als Honingklaver (Melilotus), Rolklaver (Lotus) en Rupsklaver (Medicago) met hun gedeelde blaadjes en vlinderbloemen er op lijken, is het geslacht Trifolium toch de échte Klaver.