Vaak hoef je helemaal niet ver te gaan om te kunnen genieten van een afwisselende flora. Soms hoef je alleen maar uit het raam te hangen om leuke plantensoorten te vinden. Kijk maar eens tussen de straatstenen, of beter nog, aan de randen van de straten.

Tegen muren aan. Onder paaltjes. En vergeet zeker niet zo nu en dan onder een putdeksel te kijken. In deze hoekjes en gaatjes, waar maar weinig straatvegers komen, kunnen vocht en voedingsstoffen zich ophopen en genoeg ondergrond vormen voor vaatplanten.

Op de foto, gemaakt op een willekeurige straat, zijn al tal van soorten te ontdekken: Gewone Melkdistel (Sonchus oleraceus), Stinkende gouwe (Chelidonium majus), Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata), Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis), Grote weegbree (Plantago major) en Schijnaardbei (Potentilla indica). Deze laatste, op een aardbei gelijkende Ganzerik soort, is bezig met een opmars in Europa. Met name in stedelijk gebied is het uit India afkomstige plantje steeds meer te vinden. En daarvoor hoef je alleen maar uit het raam te hangen.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 14 oktober 2016, © Flora van Nederland