Akkers zijn vaak prachtige plekken om soorten te ontdekken. Probeer dan vooral akkertjes te bezoeken die op een natuurlijke manier worden beboerd. Landbouwgewassen en een overdaad aan meststoffen zullen de mooie soorten immers weinig goeds doen.

Veel akkerplanten hebben prachtige kleuren. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Korenbloem (Centaurea cyanus) met een heldere diepblauwe kleur. Een ander voorbeeld van een zeldzame akkerschone is Bolderik (Agrostemma githago). De fel roze/paarse bloemen steken scherp af tegen de achtergrond van de stengels van bijvoorbeeld Rogge (Secale cereale). 

De lange slanke Bolderik is zelf niet sterk genoeg om rechtop te staan en leunt dan ook op de lange stengels, waarmee akkers ideaal zijn voor de soort. Hoewel de plant tussen te consumeren gewassen staat is de plant zelf niet te eten. Sterker nog, Bolderik is zeer giftig. Als het zwarte zaad tusen de geoogste granen terecht komt en vervolgens mee wordt vermalen kan dit leiden tot meelvergiftiging. Helaas is dit één van de redenen dat de plant nu zeer zeldzaam is geworden.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 29 juni 2017, © Flora van Nederland