Flora van Nederland is inmiddels een begrip geworden voor iedereen die zich wil verdiepen in onze inheemse Flora. Afgelopen jaar hebben 1,1 miljoen mensen één of meer planten bestudeerd via onze website.
De maand Februari of Sprokkelmaand, is niet alleen de maand waarin je hout bij elkaar sprokkelt voor het stoken van de kachel, het langjarige gemiddelde van de temperatuur is met 3,3 C maar net iets meer dan in januari. Maar je kunt ook al genieten van een aantal bloeiende plantensoorten in onze natuur.
Wij wensen jullie een bloeiend 2025. Dank voor het raadplegen van Flora van Nederland. Circa 1,2 miljoen bezoekers hebben afgelopen jaar inheemse planten via onze websites beleefd en bestudeerd.
Joop Schaminée hoogleraar aan de Radboud Universiteit en de Wageningen Universiteit op de Westhoff-leerstoel voor onderzoek aan plantengemeenschappen nam afscheid met de rede: "Zorgen voor de natuur van morgen". Joop dank voor je bijdrage aan Flora van Nederland.
Varens en Wolfsklauwen zijn afstammelingen van primitieve sporenplanten die al een voorgeschiedenis hebben vanuit het Carboon, meer dan 300 miljoen jaar geleden of zelfs het Devoon, meer dan 400 miljoen jaar geleden.
De stichting heeft ten doel: Het bevorderen van zelfstudie van planten en vegetaties in Nederland en het verhogen van waardering voor onze wilde flora.
De maand Mei kent als synoniem de naam Bloeimaand. En dat is ook heel terecht. Want met een langjarige gemiddelde temperatiuur van 17,3 C zie je in deze maand zeer veel planten in onze natuur in bloei komen. In alles komt de natuur weer tot volle wasdom en het zijn niet alleen de vogels die in deze maand zorgen voor nakomelingen, maar de plantenwereld doet dat even zo goed.
De maand juni leent zich dan ook uitstekend om grote aantallen planten te vinden die in deze maand met hun bloei beginnen. Waar je ook in de natuur komt, en dan beschouwt Flora van Nederland ook je tuin, stoep, de parkeerplaats of het schoolplein als 'natuur', overal vind je bloeiende planten.
Anders dan de naaldbossen kennen de loofbossen in ons land een grote variatie, die vooral wordt bepaald door waterhuishouding, grondsoort en ouderdom van de standplaats.