De bermen van de snelwegen lijken in dit jaargetijde wel wit geverfd. Duizenden en duizenden witte bloemetjes zijn er te vinden. Deze natuurlijke belijning wordt met name gevormd door Deens lepelblad (Cochlearia danica).

Na de verschillende winterse strooibeurten tegen de gladheid, spoelt de pekel uit naar de wegbermen waardoor er daar een zout milieu ontstaat. Deens lepelblad kan hier prima tegen en heeft zich vanuit de kwelders over het Nederlandse wegennet verspreid. Op de foto is het plantje in zijn natuurlijke omgeving te zien, in een zilte kweldervegetatie. De kleine bloemetjes zijn in de kwelders verstopt tussen de sprieterige bladeren van Rood zwenkgras (Festuca rubra) en de jonge blaadjes van de sterk geurende Zeealsem (Artemisia maritima). Overigens kunnen ook in deze begroeiiingen binnenkort enorme hoeveelheden van deze witte bloemetjes te vinden zijn, zoveel dat het soms lijkt alsof er nog wat sneeuw is gevallen.

Overigens zijn  kwelders, bijvoorbeeld hier de Schorren op Texel, een  mooiere en veiligere plek om deze plantjes eens van dichterbij te bekijken dan in de wegberm.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 11 april 2018, © Flora van Nederland