De kans op een witte Kerst neemt alsmaar af. Het ene na het andere temperatuurrecord wordt momenteel verbroken en dat is ook aan de planten te zien.

Sommige soorten blijven doorbloeien door de afwezigheid van de vorst, denk bijvoorbeeld aan de vele rozen die nog in bloei staan. Maar er zijn ook al soorten die al een voorproefje nemen van het nieuwe seizoen. In Berlijn gaan de bewoners echter wél een witte Kerst tegemoet. Na de val van de Muur heeft de stad talloze kersenbomen cadeau gekregen van Japan. Deze bomen staan nu allemaal in bloei, waardoor er een deken van witte kersenbloesem over de Duitse hoofdstad ligt.

Door de hoge temperaturen, van meer dan 5 graden boven het gemiddelde, waarbij waarschijnlijk ook nog het effect van het vele licht in de stad een rol speelt, zijn de altijd al vroeg bloeiende bomen gaan bloeien. Ook in de Nederlandse steden staan er al kersen in bloei. Het gaat hier vooral om Japanse sierkersen (Prunus serratula), maar ook de wilde familieleden hebben al dikke knoppen. Met name in de warme en lichte tuinen en plantsoenen in de steden. Dus het is slechts wachten op bijvoorbeeld de eerste verwarde Sleedoorn (Prunus spinosa - foto) om de lente van 2016 aan te kondigen.

Hele fijne feestdagen en een groen, groeiend en bloeiend 2018!

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 24 december 2017, © Flora van Nederland