Het is nu natuurlijk het seizoen van de oogst. Naast appels en kastanjes zijn er ook minder voor de hand liggende vruchten te plukken. Bijvoorbeeld de bessen van de Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia). De rood-oranje trossen zijn nu overal in de drogere bossen en struwelen te vinden.
Planten zijn worden alom gewaardeerd. In de naamgeving zien we tal van positieve referenties naar het uiterlijk of het gebruik van de plant. Denk maar aan woorden als 'fraai', of 'schoon'.
In het Florajournaal wordt vaak geschreven over allerhande typen habitats. Naast bijvoorbeeld duinen en bossen, zijn venen een voorbeeld van een dergelijk habitat. Soorten die hier groeien zijn aangepast aan zure, natte en voedselarme omstandigheden.
Langs de oevers van riviertjes, beken, sloten en stilstaande waterkanten is het vaak mooie soorten spotten. Vaak zijn er bijzondere soorten te vinden zoals Zwanenbloem (Butomus umbellatus), maar toch zijn ook de algemene soorten een kijkje van dichtbij waard.
Ga eens buiten zitten, en probeer om alleen maar waar te nemen. Alleen maar zien, horen, ruiken, voelen; zonder oordeel, zonder woorden, zonder namen te geven.
Toch heeft Nederland ook een rotsflora. En deze strekt zich verder uit dan alleen Zuid-Limburg. Voor planten maakt het immers niets uit of een rots bestaat uit een natuurlijk stuk steen of gebouw van een vergelijkbaar materiaal. De steden moeten dan ook gezien worden als de rotsige stukken van Nederland. Vooral tegen oude muren aan, weten planten zich goed te handhaven.
De bloemen van de planten uit de Bremraapfamilie zijn tweezijdig symmetrisch, kunnen heel kleurrijk zijn en trekken bestuivers aan die voor de bevruchting zorg dragen. De bloemen lijken dan ook vaak sterk op die van de planten uit de Lipbloemenfamilie.
Maart is de eerste maand van de meteorologische lente. De gemiddelde temperatuur is, gemeten over een lange periode, ongeveer 5,8 graden Celsius. Je ziet dan ook dat de plantenwereld duidelijk actief aan het worden is. Niet alleen de bolgewassen in tuin of park priemen boven de aarde uit, maar je ziet ook allerlei bloemen tevoorschijn komen.
Ook in 2022 dagelijks een ander familielid op de thuispagina van Flora van Nederland. De Nederlandse flora, dat zijn alle wilde en van nature voorkomende plantensoorten, die in ons land te vinden zijn, omvat zo’n 2000 soorten.
De Sleutelbloem (Primula) is een publiekslieveling. In het vroege voorjaar stunten de tuincentra met de verkoop van Primula's in alle kleuren van de regenboog, van donkerpaars tot knalroze. Maar ook in het wild zijn Primula's, -'de eerst bloeienden'-, te vinden.
Ik wil de (gewone) Vlier graag doneren aan mijn vader Jan. Hij heeft denk ik het woord ‘Vlierschennis’ bedacht. Ofwel, de vlieren op ons stukje land worden goed verzorgd en de bloemschermen en de bessen mogen niet beschadigd worden.
Moestuinieren in samenwerking met de natuur. In dit boek nemen de auteurs Femke en Esther je bij de hand. Op basis van hun eigen successen en mislukkingen in de moestuin geven ze je precies de juiste basiskennisdie je nodig hebt om je planten duurzaam te kweken en te verzorgen en je oogst te verwerken.