Kerstmis valt in het winterseizoen. Een periode dat onze inheemse wilde planten normaalgesproken in rust verkeren. Toch zie je ook dit jaar weer dat er nog een aantal planten in bloei staat.
Bladeren worden gebruikt om energie op te wekken. Als een soort zonnecollectoren vangen planten het zonlicht op om de energie van het licht om te zetten in suikers die als weer energievoorraad voor de plant dienen door middel van het bekende proces van de fotosynthese.
De plantensoorten die tot deze familie horen zijn vrijwel altijd kruiden. Ze hebben vaak bladeren die in een rozet staan en aan de stengel staan de bladeren verspreid. Het zijn enkelvoudige, niet-samengestelde bladeren.
Als je van wilde orchideeën houdt, hoef je vanaf 8 maart jongstleden niet meer het veld in. Je kunt net zo goed het boek “Orchideeën van de BENELUX” van Karel Kreutz op je schoot nemen, en een regionale- of buitenlandse kijk-reis maken.
De maand Februari of Sprokkelmaand, is niet alleen de maand waarin je hout bij elkaar sprokkelt voor het stoken van de kachel, de langjarige gemiddelde maximum temperatuur bedraagt in Nederland 6,5 C en is maar net iets meer dan in januari. Maar je kunt ook al genieten van een aantal bloeiende plantensoorten in onze natuur.
Er wordt door het ontwikkelteam al enkele maanden hard gewerkt onder de motorkap van Waarneming.nl. Een technisch gezien pittige klus met een flinke impact: alle waarnemingen uit Nederland en België komen naar Observation.org!
Op zoek naar vlinders en libellen neemt je mee naar mooie vlinder- en libellengebieden in Nederland. Van de duinen in het westen tot de veengebieden in het oosten en van de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg tot het Lauwersmeer in het noorden: alle provincies komen aan bod.
Planten groeien overal. Op allerlei typen bodems, tussen straatstenen, op andere planten en in het water. Toch is de zeebodem een plek waar planten het moeilijk hebben.
De plantensoorten die tot deze familie horen kunnen heel verschillend zijn van fijne, tere kruiden tot flinke struiken. Maar op grond van moleculairbiologisch onderzoek blijken deze evolutionair nauw verwant te zijn.
Het rijk geïllustreerde boek ‘Planten van hier’ wil in woord en beeld (> 700 foto's) de verbinding van mens, planten en dieren laten zien; de lezers laten beseffen dat zij een onlosmakelijk onderdeel van een groter geheel zijn en dat hun handelen invloed heeft op dit grotere geheel, ook in hun directe eigen omgeving.
Kleine planten kunnen een grote naam hebben. In Nederland zijn orchideeën hier wel een mooi voorbeeld van. Het zijn niet de pompeuze planten (Phalaenopsis spec.) die in de supermarkten te koop zijn en menig vensterbank opfleuren, maar vaak onopvallende planten, die buiten de bloeiperiode (waar, bij een aantal soorten, toch prachtige bloemen te zien zijn) wegvallen tegen de groene achtergrond van de graslanden.
Veel plantensoorten hebben een reputatie. Sommige omdat ze woekeren, omdat ze felle kleuren hebben en vele omdat ze giftig zijn. Eén van de soorten met een wel heel duistere naam is de Zwarte nachtschade (Solanum nigrum).