Een van de meest bijzondere plekken waar bloeiende planten groeien is misschien wel net buiten de kust. Het zoute zeewater is een ongelooflijk moeilijke plek voor planten om te groeien.

Kustgebonden soorten als Langarig Zeekraal (Salicornia procumbens) en Schorrezoutgras (Triglochin maritima) zijn al voorzien van tal van aanpassingen om met het zoute water in de kwelders om te gaan. Echt ín het zoute water groeien echter alleen planten uit de Zeegrassen-familie (Zosteraceae). Pas op, het het zijn geen grassen maar een familie van soorten die de stromingen, het onderdompelen en het zout kunnen weerstaan.

Wetenschappers hebben onlangs het genoom van Groot zeegras (Zostera marina) ontrafeld en konden zo de evolutie van deze plant terugrekenen. Het blijkt nu bewezen dat deze planten zich uit landplanten hebben ontwikkeld en zich hebben gespecialiseerd in het leven in zeewater. Hierbij zijn de planten veel genen verloren die gewone landplanten wel hebben. Daarentegen hebben de planten ook veel nieuwe genen gekregen, die ze geschikt maakt voor het mariene leven.

Op de foto staat het aan Groot zeegras verwante Klein zeegras (Zostera noltei), dat bij eb droogvalt op het wad.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 28 januari 2018, © Flora van Nederland