Reis mee door onze flora. Oeverkruid (SL0753) uit de Weegbreefamilie. Op vochtige zandgronden, op veengronden en in de rand van plassen en vennen kun je dit oeverplantje soms vinden.
Reis mee door onze flora. De meest forse van de liaansoorten die in ons land en Belgiƫ voorkomt is Bosrank uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze Flora. In het voorjaar vallen de witte trechtervormige bloemen van Lievevrouwebedstro uit de Sterbladigenfamilie op in loofbossen en beschaduwde bermen langs hagen.
De schors bevat looistoffen, zodat hiermee leer gelooid kan worden. Een andere stof uit de schors is salicylzuur. Salicylzuur is de werkzame stof in aspirine.
Ontmoet dagelijks een nieuw familielid. Een gras dat in de oeverzone van diverse wateren te vinden is, zoals de determinatie video laat zien, maar ook wel op zeer natte bodems tot zelfs in natte karrensporen langs bospaden is Mannagras (SL0584) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Gewoon reukgras (SL0066) uit de Grassenfamilie dankt zijn naam aan de toffee-achtige geur die veroorzaakt wordt door de stof cumarine. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. De bloemen van de Fladderiep uit de Iepenfamilie hangen aan lange stelen in hoofdjesachtige groepen bij elkaar. De bladeren hebben een zeer scheve bladvoet.
Reis mee door onze flora. Omdat Herderstasje uit de Kruisbloemenfamilie meestal in groepen voorkomt is het interessant naar de variatie tussen planten te kijken. Verzamel er een aantal en kijk naar aantal bladeren, mate van ingesneden bladrand, lengte van bloeias, aantal bloemen/vruchten enzovoort.
Reis mee door onze flora. Klein hoefblad (SL1316) uit de Composietenfamilie. Vroeger werd Klein hoefblad gebruikt als een middel tegen hoesten. Mogelijk komt daar de naam vandaan en is het een verbastering van Hoestblad.
Reis mee door onze flora. Aan de typische rechtopstaande stengel met dicht tegen de hoofdas aangedrukte lange hauwen, herken je Torenkruid (SL1315) uit de Kruisbloemenfamilie.