Reis mee door onze flora. Stinkende gouwe hoort tot de Papaverfamilie. Het is een zeer algemeen voorkomende soort die direct opvalt door de gele bloemen en het feit dat de plant bij afbreken van de stengel of een blad een oranjegeel melksap afgeeft. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Een tamelijk zeldzaam voorkomende struik of kleine boom uit de Rozenfamilie is Mispel. De vruchten zijn pas eetbaar als ze "beurs" geworden zijn.
Reis mee door onze flora. Duifkruid (SL1147) uit de Kamperfoeliefamilie Een sierlijke kruidensoort op dijkhellingen en in open graslanden is Duifkruid met zijn vlakke hoofdjes met lila bloemen.
Reis mee door onze flora. Binnen de familie van de Vlinderbloemen komt een flink aantal plantensoorten voor met gele vlinderbloemen. De Veldlathyrus (SL0715) behoort tot deze groep planten. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Grote brandnetel (SL1321) uit de Brandnetelfamilie is een waardplant voor vlinders. Zo leeft de Dagpauwenoog in het rupsstadium op deze planten in spinselnesten en vervult in dit opzicht dus een belangrijke rol bij het in stand houden van de biodiversiteit.
Reis mee door onze flora. Helm (SL0050) uit de Grassenfamilie is een hoge grassoort, die wijd verspreid voorkomt langs de kusten van West-Europa. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Als veekering is Eenstijlige meidoorn uit de Rozenfamilie al eeuwen door de mens in gebruik in de vorm van aangeplante hagen. In oude landschapstypen zoals het Maasheggengebied of in het oude landbouwcultuurlandschap van het Limburgse heuvelland zie je dat in dit soort Meidoornhagen vaak eeuwenoude struiken staan.
Reis mee door onze flora. Voederwikke uit de Vlinderbloemenfamilie is een eenjarige klimplant die tot een meter hoog kan worden. Het is een echt cultuurgewas en als voedergewas in gebruik. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Een door de grootte opvallende plantensoort uit de Vetplantenfamilie is Hemelsleutel (SL2358). Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Boerenwormkruid uit de Composietenfamilie. Boerenwormkruid dankt de Nederlandse naam aan het feit dat men vroeger een extract van de plant medicinaal gebruikte om wormen af te drijven. De plant is door de alkaloïden die erin zitten giftig.
Reis mee door onze flora. Welriekende ganzenvoet (SL2477) uit de Amarantenfamilie kunnen we op rivierstranden langs de grote rivieren tegenkomen, maar is daar nog steeds vrij zeldzaam. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.