Dat planten vaak maar weinig nodig hebben om te groeien zien we overal om ons heen. Denk maar eens aan soorten zoals Muurpeper (Sedum acre), een plantje dat op kale steen lijkt te groeien. Maar ook grotere soorten en zelfs bomen lijken soms zomaar uit een muur te komen. Bijvoorbeeld deze Gewone vlier (Sambucus nigra) die uit een eeuwenoude muur lijkt te groeien.

Een klein beetje grond tussen de voegen van bakstenen is vaak genoeg voor een zaadje om te ontkiemen. De jonge worteltjes kunnen net houvast vinden tussen de losse korrels of het beetje mos. Het beetje water en een kleine hoeveelheid voedingsstoffen zijn vaak afdoende om het kiemplantje te laten groeien. 

De groeiende wortels proberen zich dieper tussen de voegen te nestelen, steeds op zoek naar meer voedingstoffen. Hoewel het zeer langzaam gaat, oefenen de kleine wortels een enorme kracht uit op hun omgeving, vaak genoeg om bakstenen of asfalt aan de kant te duwen of zelfs te breken. Wortels scheiden ook zuren uit waardoor onder andere cement uit elkaar valt. Langzaam groeit de boom en breidt het zijn netwerk aan wortels uit. Onzichtbaar, verborgen in en achter de muur en onder de straatstenen.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 9 maart 2017, © Flora van Nederland