De naam Ambrosia roept wellicht associaties op met het begrip Ambrozijn. In de Griekse mythologie wordt verhaald over de goden op de berg Olympus en hoe de goden zich daar te goed doen aan Ambrozijn, de godendrank bij uitstek. Met dit gegeven uit de Griekse oudheid verwacht je misschien wel een heel bijzondere, mogelijk goddelijke, plant.
De plantensoorten die tot deze familie horen zijn vrijwel altijd kruiden. Ze hebben vaak bladeren die in een rozet staan en aan de stengel staan de bladeren verspreid. Het zijn enkelvoudige, niet-samengestelde bladeren.
Veelal staat er in plantengidsen netjes beschreven wanneer een plant bloeit. Dit is meestal een korte reeks aan maanden en vaak vallen deze maanden in het voorjaar: april, mei, juni.
De variatie in bladvormen lijkt wel oneindig. Niet alleen de vorm van het blad is zeer gevarieerd, maar ook de randen van de bladeren en deelblaadjes kunnen heel gevarieerd zijn. Het kenmerk bladrand is dan ook een belangrijk kenmerk om te gebruiken bij het op naam brengen van een gevonden plant. Bij de meeste plantensoorten is het type bladrand aan alle bladeren te herkennen en identiek, maar er is ook een aantal plantensoorten, waarbij de randen per plant of tussen planten van dezelfde soort kunnen verschillen.
Waarneming.nl gebruikt voor de invoer en beeldherkenning respectievelijk ObsMapp (of iObs voor iOs) en Obsidentify voor zowel Android en iOs. ObsMapp/iObs is handig voor het invoeren van offline veldwaarnemingen.
Kleine planten kunnen een grote naam hebben. In Nederland zijn orchideeën hier wel een mooi voorbeeld van. Het zijn niet de pompeuze planten (Phalaenopsis spec.) die in de supermarkten te koop zijn en menig vensterbank opfleuren, maar vaak onopvallende planten, die buiten de bloeiperiode (waar, bij een aantal soorten, toch prachtige bloemen te zien zijn) wegvallen tegen de groene achtergrond van de graslanden.
Struikhei (Calluna vulgaris) is niet de enige paarse tint die nu op de heide te vinden is. Loop naar de lage plekken op de heide en er is een grote kans dat je Gewone Dophei (Erica tetralix) tegenkomt.
Planten hebben niet de mogelijkheid om even op en neer naar de supermarkt te rennen als ze honger hebben. Ze moeten het doen met wat de omgeving hen aan voedingsstoffen te bieden heeft.
De écht donkere dagen zijn aangebroken. Nu zelfs Sinterklaas ons land heeft verlaten, lijkt het tijd voor winter. Het is echter vrij warm voor de tijd van het jaar en als je goed om je heen kijkt zie je nog steeds veel planten in bloei staan.
Groot is deze familie, met drie geslachten, niet maar het geslacht Wolfsmelk kent wel een flink aantal soorten die heel algemeen voorkomen. De planten hebben vaak wit giftig melksap en dat geldt voor het hiervoor genoemd de geslacht Wolfsmelk.
De maand Mei kent als synoniem de naam Bloeimaand. En dat is ook heel terecht. Want met een langjarige gemiddelde temperatiuur van 17,3 C zie je in deze maand zeer veel planten in onze natuur in bloei komen. In alles komt de natuur weer tot volle wasdom en het zijn niet alleen de vogels die in deze maand zorgen voor nakomelingen, maar de plantenwereld doet dat even zo goed.