Ogenschijnlijk lijken er wel evenveel bloemvormen als bloemen van plantensoorten te zijn. De vormenrijkdom van bloemen is schier onbeperkt. Toch is er als we nauwkeuriger gaan kijken naar de diverse bloemvormen een duidelijke regelmaat te vinden. Het is zelfs zo, dat sommige bloemvormen heel kenmerkend zijn voor een grotere groep van plantensoorten. Dat valt heel erg goed op bij het nader beschouwen van sommige plantenfamilies.
Planten die op een bosbodem staan doen het vaak erg goed. Zo goed dat ze grote oppervlakten van de bosgrond kunnen bedekken. In het vroege voorjaar zagen we dit gebeuren bij de Bosanemoon (Anemone nemorosa) en afgelopen week roken we de geur van Daslook (Allium ursinum).
In 1914, stierf Eli Heimans. Hij was samen met de in Maastricht geboren Jac. P. Thijsse, beroemd van de Verkade albums, de schrijver van de eerste druk in 1899 van de beroemde Geïllustreerde Flora van Nederland.
Tijdens de week van de biologie organiseren we een excursie stadsnatuur in de voetsporen van Jac P. Thijsse. Op 22 mei 2022 wandelt Maurice Martens van Flora van Nederland met je door een deel van de stad Maastricht en laat je daar de planten zien die op muren, in het groen en de parken te zien zijn.
Bloeiwijzen kunnen verschillende benamingen hebben. Pluimen, aren, schermen en trossen zijn hier voorbeelden van. Het woord 'katje' is echter wel een van de meest opvallende.
Waarneming.nl gebruikt voor de invoer en beeldherkenning respectievelijk ObsMapp (of iObs voor iOs) en Obsidentify voor zowel Android en iOs. ObsMapp/iObs is handig voor het invoeren van offline veldwaarnemingen.
"iNaturalist: waarnemingen determineren en delen in een handomdraai" Mijn telefoon beschikt over een goede camera en ik fotografeer dan ook het hele jaar door allerlei planten. Deze waarnemingen vulden mijn computer, totdat ik eindelijk ‘de tijd’ zou hebben om al die foto’s uit te zoeken. Maar ja, wanneer is dat? Zonde, want die foto’s zijn een bron van gegevens.
Er moet heel wat gebeuren in veel steden op het terrein van vergroening van straten, tuinen, overhoekjes en braakliggende terreinen. Juist om het stadsklimaat in positieve zin te beïnvloeden namelijk door opwarming te verminderen, regenwater beter vast te houden en biodiversiteit te bevorderen.
Onze stoepen en straten bieden best leuke inheemse planten om van te genieten; immers de natuur weet altijd wel weer een plekje te vinden en een zaad heeft niet veel nodig om te kiemen en uit te groeien tot een wat groetere plant. Laat "onkruid" je verbazen.
De natuur is dichterbij dan je denkt. Je hoeft maar uit je raam te kijken of een stap in de tuin te doen, en je ontdekt het veelzijdige leven in je tuin.
Wat dacht je van Moederkruid? Is dat niet een heel toepasselijke plant met mooie geel-witte bloemen, die veel lijkt op Echte kamille dat vroeger ook moederkruid werd genoemd?
Het vee op de berg Parnassus, in het oude Griekenland, stond bekend als het beste vee van het land. Het had dan ook alleen het allerbeste te grazen. Waaronder de Parnassia (Parnassia palustris). De prachtige bloem werd het symbool van overvloed en werd nog eeuwenlang bezongen in liederen en gedichten en sierde menig wapenschild.