Wat dacht je van Moederkruid? Is dat niet een heel toepasselijke plant met mooie geel-witte bloemen, die veel lijkt op Echte kamille dat vroeger ook moederkruid werd genoemd?

Een feestelijk moment is ieder jaar opnieuw ‘Moederdag’. Ik kan me nog goed herinneren dat ik zelf op vierjarige leeftijd een gedichtje voordroeg, dat we in de ’Bewaarschool’ (Groep 2)  bij de zusters Urselinen speciaal leerden. Ja, we konden al letters schrijven en ook lezen, en dat gedichtje mochten we versieren met kleurrijke tekeningen. Echt uit de tijd toen alles nog mooi was (leek, uiteraard).
Nú krijgt Moeder vaak een cadeau en dat wordt met waarschijnlijk evenveel liefde uitgezocht als destijds dat gedichtje werd gemaakt. Een vast ritueel is het schenken van bloemen, en dan liefst rozen, wat dat zijn toch de bloemen die het meest geassocieerd worden met liefde (afgezien van de doorns). Maar heb je er al eens aan gedacht om Moeder in plaats van een bos rozen een roos op pot of een klimroos op pot cadeau te geven?
Dat is niet alleen een mooi geschenk voor de dag zelf, maar Moeder geniet er veel langer van dan van een bos rozen. Bovendien kan Moeder de plant na enige tijd in de pot op haar balkon zetten, of als ze een tuin heeft in de tuin planten. Dan geniet ze niet alleen dit jaar maar ook de komende jaren van jouw cadeau. Bovendien zullen allerlei insecten volgend jaar de rozen weten te vinden om er nectar en pollen te verzamelen. Dus niet alleen Moeder geniet ervan maar ook onze natuur!
En als je nog wat andere tips wil hebben: met wat moeite kun je wellicht Vingerhoedskruid, Salie, Lavendel, Margriet, Scheefbloem, Koekoeksbloem of een fruitboompje scoren. Ga op zoektocht om deze echte, wilde soorten te vinden en niet alleen Moeder maar ook moeder Natuur te fêteren.

Bekijk de video's van Moederkruid en Echte kamille

Maurice Martens, © Flora van Nederland