De maand Februari of Sprokkelmaand, is niet alleen de maand waarin je hout bij elkaar sprokkelt voor het stoken van de kachel, de langjarige gemiddelde maximum temperatuur bedraagt in Nederland 6,5 C en is maar net iets meer dan in januari. Maar je kunt ook al genieten van een aantal bloeiende plantensoorten in onze natuur.
Het boek mag als een waardige opvolger worden beschouwd van het in 1954 verschenen deel van de Flora Neerlandica, waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan het geslacht Carex, inclusief hybriden. Ondertussen zijn er nieuwe inheemse en ingevoerde soorten gevonden, evenals een flink aantal nieuwe Carex-hybriden. Ook is een aantal soorten van wetenschappelijke naam veranderd.
Tussen de straatstenen is het nét iets warmer. Hierdoor zul je zien dat in steden het voorjaar net iets eerder begint dan op het platteland. De Sleedoorns (Prunus spinosa) in stadstuinen beginnen langzaam al een witte waas van de ontluikende bloemknoppen te krijgen en tussen de voegen van de straat verschijnen naast de Krokus en de Narcis ook al andere bloemen.
Planten staan nooit zomaar ergens, ook al zou je dat misschien wel denken als je bijvoorbeeld langs de huizen in een straat een Melkdistel, Gehoornde klaverzuring of Straatgras ziet staan. Deze plantensoorten horen thuis in een Plantengemeenschap, die we rekenen tot de Klasse van de Ruderale gemeenschappen. Een veel in Nederland voorkomende plantengemeenschap is de Glanshaver-associatie.
Bloeiwijzen kunnen verschillende benamingen hebben. Pluimen, aren, schermen en trossen zijn hier voorbeelden van. Het woord 'katje' is echter wel een van de meest opvallende.
Het meest in het oog springende kenmerk van de plantensoorten uit deze familie is de vorm van de bladeren. Ze bestaan uit drie deelblaadjes en lijken in dat opzicht op de Klaversoorten uit de Vlinderbloemenfamilie.
Elk type bodem heeft een eigen plantengroei. Soms staat de grond vol met grassen, op andere bodems staan veel struiken. De ene bodem is kaal zand en de andere is helemaal bedekt. Of planten op een bodem kunnen groeien heeft niet alleen met het type bodem te maken maar ook de interacties met andere plantensoorten spelen een belangrijke rol. Daarnaast hebben ook dieren en mensen een grote invloed op de begroeiing
Deze familie, zoals die in de nieuwste Heukels’ Flora is samengesteld, omvat op het eerste gezicht een aantal plantengeslachten met een heel verschillend uiterlijk en bouw.
Een adagium van de redacteur van Flora van Nederland is ‘De natuur begint direct bij je voordeur’. Om hier handen en voeten aan te geven, neem ik de plantensoorten eens onder de loep die je zoal op de stoep en tussen stoeptegels, langs de gevels van huizen in de straat en bijvoorbeeld in de straatgoot kunt vinden.
Planten reageren op hun omgeving. Het is natuurlijk bekend dat ze op licht reageren en dat sommige planten reageren op beweging, zoals bijvoorbeeld Klein springzaad (Impatiens parviflora). Vaak wordt er zelfs beweerd dat planten kunnen horen en beter groeien onder bepaalde muziek.