"Veel mensen zitten momenteel thuis. Het voelt voor sommigen als een soort gevangenschap maar het heeft ook een positieve kant. Buiten is het veel rustiger en je wordt je daardoor veel meer bewust van wat er zich daar allemaal afspeelt.
Planten zijn misschien wel de reislustigste wezens op de planeet. Waar dieren vaak op de plek blijven waar ze het goed hebben, zorgen planten er voor dat hun zaden zo ver mogelijk bij hen vandaan geraken.
De maand Juni heeft traditioneel de naam Zomermaand. Het is ook de eerste maand van de meteorologische zomer met een langjarige gemiddelde maximum temperatuur van 19,8 Celsius, dat is maar liefst 2,5 graden meer dan mei.
Al een paar weken lijkt het alsof veel loofbomen en struiken met de herfst begonnen zijn. Veel blad is snel donkerbruin geworden, maar wat opvalt is dat het blad aan de bomen en struiken blijft hangen.
Toch heeft Nederland ook een rotsflora. En deze strekt zich verder uit dan alleen Zuid-Limburg. Voor planten maakt het immers niets uit of een rots bestaat uit een natuurlijk stuk steen of gebouw van een vergelijkbaar materiaal. De steden moeten dan ook gezien worden als de rotsige stukken van Nederland. Vooral tegen oude muren aan, weten planten zich goed te handhaven.
De meest bijzondere soorten groeien op de raarste plekken. Dit is natuurlijk eerder regel dan uitzondering, maar heel soms kom je hele bijzondere soorten tegen op hele normale plekken.
Planten hebben niet de mogelijkheid om even op en neer naar de supermarkt te rennen als ze honger hebben. Ze moeten het doen met wat de omgeving hen aan voedingsstoffen te bieden heeft.
Tussen de straatstenen is het nét iets warmer. Hierdoor zul je zien dat in steden het voorjaar net iets eerder begint dan op het platteland. De Sleedoorns (Prunus spinosa) in stadstuinen beginnen langzaam al een witte waas van de ontluikende bloemknoppen te krijgen en tussen de voegen van de straat verschijnen naast de Krokus en de Narcis ook al andere bloemen.
Op moeilijk bereikbare plaatsen kom je vaak de mooiste soorten tegen. Neem bijvoorbeeld de hoogvenen van ons land. Eerder zagen we al dat deze plekken lastig te bewandelen waren, het is immers de plek waar Beenbreek (Narthecium ossifragum) voorkomt. dat schoonheid en gevaar vaak naast elkaar liggen bewijst hetgeen we in het veen vinden.
De verscheidenheid aan inheemse planten in Nederland is groot, maar wist je dat een deel van deze planten eigenlijk niet inheems is? Het gaat hier om de zogenaamde archeofyten. Planten die lang geleden, voor 1492, door menselijk toedoen in ons land zijn gekomen worden archeofyten genoemd.
In de Nederlandse venen was het vroeger niet altijd even veilig. Veel boeren lieten hun vee en schapen grazen in de zure venen. Vaak verdwenen er dieren in de moerassen die vroeger veel uitgestrekter waren dan nu.
Ons land wordt de laatste tijd frequent bezocht door extreem weer. Het is iets dat bij de herfst hoort. 's Nachts begint het te vriezen, de hoeveelheid regen neemt toe en ook de wind wakkert flink aan.