Soms denk je een bepaald gebied of streek heel goed te kennen. Je weet precies waar alles groeit en bloeit en om wat voor soorten het dan gaat, maar dan ineens valt je oog op iets nieuws. Iets onverwachts. Dit overkwam mij deze week in het Friese stadje Dokkum.
Groenbemesting wordt in de akkerbouw ingezet om verschillende redenen. In het winterseizoen is het belangrijk bodemerosie door wind of (regen-)water te voorkomen. Het kan worden toegepast om de bodemstructuur of de bodemvruchtbaarheid (vlinderbloemfamilie -> stikstof) te verbeteren. Na het onderploegen zal de hoeveelheid organische stof en op den duur het humusgehalte worden verhoogd.
Er wordt door het ontwikkelteam al enkele maanden hard gewerkt onder de motorkap van Waarneming.nl. Een technisch gezien pittige klus met een flinke impact: alle waarnemingen uit Nederland en België komen naar Observation.org!
Paddenstoelen zijn al sinds lange tijd een inspiratiebron voor kunstenaars, ontwerpers en dichters. ‘Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur’ neemt de lezer mee in het brede scala van uitingen waar paddenstoelen een rol in spelen.
Zwitserse wetenschappers hebben onlangs in de Zwitserse bodem stuifmeel gevonden. Heel erg oud stuifmeel. Het stuifmeel is gefossiliseerd en is terug te leiden naar het Trias, 240 miljoen jaar geleden.
De lente komt er aan! Dit weekend wordt er zonnig weer met hoge temperaturen verwacht. Dit is niet alleen goed nieuws voor de mens maar ook voor de bloeiende planten. Net als wij, zullen ook veel insecten naar buiten gelokt worden om op zoek te gaan naar de lentebloeiers.
De vele regen die de laatste weken is gevallen heeft duidelijke gevolgen. Het water in de rivieren staat hoog en veel uiterwaarden lopen onder water. De meeste planten, behalve de waterplanten natuurlijk, kunnen hier flink last van hebben.
Bij veel (zoog)dieren zijn we het gewend, een dikke vacht. Maar ook planten kunnen flink behaard zijn, zoals bijvoorbeeld de Kluwenhoornbloem (Cerastium glomeratum) op de foto.
Meestal ga je de stad in om te shoppen, zoals dat tegenwoordig in ‘goed’ Nederlands heet. Maar wat let je om eens om een heel andere reden naar de stad te wandelen. Bijvoorbeeld omdat je wel eens wil zien of dat plantje met de hartvormige vruchtjes dat bij jou aan de voordeur op de stoep staat ook op meer plaatsen te zien is in de stedelijke omgeving.
Taubergiessen is een prachtig natuurgebied, direct ten oosten van de Rijn in de buurt van Offenburg in Baden-Württemberg. We hebben daar al menig keer de natuur bewonderd. Het gebied is rijk aan wilde orchideeën. Tot zover het goede nieuws.
In de warmere delen van ons land is de hoofdbloei van Krokus al weer voorbij. Wat we in parken en tuinen aangeplant, of verwildert in gazons en bossen zien, kan Gele krokus (Crocus x stellaris), Vroege krokus (Crocus chrysanthus) of Bonte krokus (Crocus vernus) zijn.
Nu het volop zomer is valt er nog heel wat te genieten van de pracht van bloeiende wilde bloemen. Opvallend is dat je in de zomerperiode steeds meer kleur ziet komen. Zie je in de lente vooral gele, witte en geelwitte bloemen in het wild, nu zie je ook meer kleuren blauw, rood en roze en paars in de bloemenpracht. Het is goed om daar eens op te letten.