Groot is deze familie, met drie geslachten, niet maar het geslacht Wolfsmelk kent wel een flink aantal soorten die heel algemeen voorkomen. De planten hebben vaak wit giftig melksap en dat geldt voor het hiervoor genoemd de geslacht Wolfsmelk.
Bloeiwijzen kunnen verschillende benamingen hebben. Pluimen, aren, schermen en trossen zijn hier voorbeelden van. Het woord 'katje' is echter wel een van de meest opvallende.
In januari t/m april is Gewoon sneeuwklokje te vinden in jouw buurt. Zet een Sneeuwklokje met een blad in een vaasje voor je raam. Beleef en bestudeer deze soort de komende dagen eens van dichtbij.
De lente lijkt nu eindelijk aan te breken en de natuur komt langzaam weer tot bloei. Om dit te vieren organiseert het NIBI samen met Pollennieuws & Flora van Nederland een fotowedstrijd speciaal voor kinderen! Het thema ‘insecten op bloemen’ past helemaal bij deze tijd, dus pak je fototoestel, stap naar buiten en trek die mooie plaatjes!
Als je een zeldzame plant wilt spotten, lijkt het er op dat je telkens weer een obscuur plekje moet vinden in een moeilijk begaanbaar natuurgebied. Na veel moeite, en vol met schrammen, ben je eindelijk op de plek aangekomen en blijkt dat de plant is uitgebloeid.
Dat planten vaak maar weinig nodig hebben om te groeien zien we overal om ons heen. Denk maar eens aan soorten zoals Muurpeper (Sedum acre), een plantje dat op kale steen lijkt te groeien. Maar ook grotere soorten en zelfs bomen lijken soms zomaar uit een muur te komen. Bijvoorbeeld deze Gewone vlier (Sambucus nigra) die uit een eeuwenoude muur lijkt te groeien.
In waterrijk Nederland zijn er volop water- en moerasplanten te vinden. In het water van sloten, kanalen, beekjes en vaarten zijn dan ook talloze soorten van onder andere Kroos (neem bijvoorbeeld Klein kroos (Lemna minor)) of Fonteinkruiden (Potamogeton) te vinden.
Toch heeft Nederland ook een rotsflora. En deze strekt zich verder uit dan alleen Zuid-Limburg. Voor planten maakt het immers niets uit of een rots bestaat uit een natuurlijk stuk steen of gebouw van een vergelijkbaar materiaal. De steden moeten dan ook gezien worden als de rotsige stukken van Nederland. Vooral tegen oude muren aan, weten planten zich goed te handhaven.
Ook in 2022 dagelijks een ander familielid op de thuispagina van Flora van Nederland. De Nederlandse flora, dat zijn alle wilde en van nature voorkomende plantensoorten, die in ons land te vinden zijn, omvat zo’n 2000 soorten.
De sporenplanten uit de Paardenstaartenfamilie zijn overblijvende meerjarige landplanten van natte tot zeer natte standplaatsen, zoals moerassen en natte graslanden.
De Sleutelbloem (Primula) is een publiekslieveling. In het vroege voorjaar stunten de tuincentra met de verkoop van Primula's in alle kleuren van de regenboog, van donkerpaars tot knalroze. Maar ook in het wild zijn Primula's, -'de eerst bloeienden'-, te vinden.