In steden met oude muren, zoals we er in Nederland en België behoorlijk wat hebben, komt een aantal plantensoorten voor dat kenmerkend is voor die oude muren. Heel bijzonder is wel de situatie die we op bijgaande foto kunnen zien en die we hebben gemaakt op 22 mei 2019 in Maastricht.
Gentianen (Gentiana) staan net als de Korenbloem (Centaurea cyanus) bekend om hun prachtige kleur blauw. Het diepe gentiaanblauw valt op tussen de omringende vegetatie. Toch is de kans dat je de soorten van dit geslacht tegenkomt in Nederland niet groot, ze zijn heel zeldzaam.
Zolang er tuinen zijn, zolang hopen de bezitters ervan de echte natuur – teloorgegaan door menselijk ingrijpen – te herstellen. Arcadië was bedorven en moest via horticultuur herwonnen worden. Tuingeschiedenis door de eeuwen heen. Voor geïnteresseerden in tuin & landschap, filosofie, kunst, tuingeschiedenis en -ontwerp.
Elk type bodem heeft een eigen plantengroei. Soms staat de grond vol met grassen, op andere bodems staan veel struiken. De ene bodem is kaal zand en de andere is helemaal bedekt. Of planten op een bodem kunnen groeien heeft niet alleen met het type bodem te maken maar ook de interacties met andere plantensoorten spelen een belangrijke rol. Daarnaast hebben ook dieren en mensen een grote invloed op de begroeiing
"Ik begon met 1 video en blijf kijken! Heel leerzaam helder en rustig uitgelegd. Perfect voor een zelfstudie. Ik kijk elke dag een aantal video's en overhoor mijzelf buiten tijdens het wandelen. Tessa" juni 2019"
Vanavond laat de Nederlandse leeuw weer van zich horen in een poging de finale van het wereldkampioenschap voetbal te halen. Daarom vandaag een toepasselijke plant die wel eens van pas kan komen deze avond.
De Grassenfamilie of Poaceae is een grote familie met veel plantengeslachten en -soorten. Daaronder bevindt zich een groot aantal belangrijke voedingsgewassen, zoals onze granen en Maïs. De mens heeft dan ook al vroeg in zijn culturele geschiedenis geleerd hoe deze gewassen gecultiveerd kunnen worden en zij vormen de basis van activiteiten van de landbouwende mens sinds meer dan 10.000 jaar.
Voor een rechtgeaard florist zijn de wintermaanden een vervelende tijd. Je hongert naar bloemen, kijkt de planten als het ware uit de grond en bent blij met bloeiende hazelaars en de eerste sneeuwklokjes.
De Composietenfamilie is de grootste familie in onze contreien als het om het soortenaantal gaat. Dat leidt ertoe dat de veelvormigheid, bijvoorbeeld wat de bladeren betreft erg groot is, van gaafrandig langwerpig, tot veerdelig ingesneden en zelfs stekeltandig.
Het boek mag als een waardige opvolger worden beschouwd van het in 1954 verschenen deel van de Flora Neerlandica, waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan het geslacht Carex, inclusief hybriden. Ondertussen zijn er nieuwe inheemse en ingevoerde soorten gevonden, evenals een flink aantal nieuwe Carex-hybriden. Ook is een aantal soorten van wetenschappelijke naam veranderd.
De hoofdgroep der Orchideeën omvat in feite slechts één familie, namelijk de Orchideeënfamilie of Orchidaceae. In onze wilde flora kennen we een aantal soorten die zich kenmerken door een heel bijzondere bloembouw, die speciaal gericht is op heel specifiek insectenbezoek.
Is Maastricht groen? Zeker! Na afloop van de documentaire Groenkijkers, een ode aan natuurbeschermers en de prachtige natuur om ons heen, verzorgt Stichting Vestingstad een rondleiding door de Hoge Fronten, met een focus op de prachtige flora en fauna die het gebied rijk is.