April


Eiken- Haagbeukenbos
Muurbloem-associatie

De maand April staat sinds mensenheugenis bekend als de Grasmaand en kent een langjarige gemiddelde temperatuur van 8,3 C. Inderdaad zie je in deze maand niet alleen het gras in de graslanden groter worden maar je ziet ook de eerste bloeiwijzen van bloeiende grassen zoals de aarpluim van het naar karamel ruikende Geoon reukgras boven de grasmat uitsteken. 

Naast de eerste bloeiende grassen zie je steeds meer bloeiende kruiden. Het is een lust voor het oog om jonge kinderen het Madeliefje te zien ontdekken en bij mooi weer zie je kinderen elkaar leren om van deze fraaie bloemen kransen te vlechten die ze om hun hoofd kunnen doen. Vrolijk oranje gekleurd gaan ook de oude stadsmuren er uit zien, als we de toch redelijk zeldzame Muurbloem kunnen bewonderen uit de Muurbloem-associatie (21Aa2).

Van het voorjaarsaspect van het Eiken-Haagbeukenbos (associatie 43Aa2) kan in april al flink genoten worden. De bomen hebben nog nauwelijks blad en daardoor kan het zonlicht tot op de bosbodem doordringen. De kruiden profiteren daarvan en veel tot de zogenaamde schaduwflora behorende plantensoorten maken in deze tijd een flinke spurt en komen in bloei. Bijzondere soorten die nu in het bos te bewonderen zijn, zijn de Gevlekte aronskelk en de Eenbes.