Een reis door onze plantenfamilies. Moeraswespenorchis (SL0461) uit de Orchideeënfamilie valt vooral op door het grote aantal planten dat meestal bij elkaar te vinden is. Ze zijn met een netwerk van wortelstokken met elkaar verbonden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Orchideeën.
Reis mee door onze flora. Heelblaadjes uit de Composietenfamilie. De planten staan meestal in groepen bij elkaar, wat mede een gevolg kan zijn van de uitgebreide wortelstokken.
Een reis door onze plantenfamilies. In veel wateren tref je het donkergroene Grof hoornblad (SL0299) uit de Hoornbladfamilie aan. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Reis mee door onze flora. Een van onze opvallende pluimgrassen is Glanshaver (SL0096) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. Snavelzegge (SL0260) uit de Cypergrassenfamilie is een zeggesoort die als hij in bloei en vrucht staat gemakkelijk is te herkennen aan de tamelijk dikke vrouwelijke aren. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Bitterzoet is de enige van nature in onze streken voorkomende soort uit het geslacht Nachtschade. Het is een pioniersoort die je in diverse vegetaties kunt aantreffen met de opvallende paarse bloemen en later rode bessen.
Twee soorten Guldenroede vallen door hun opmerkelijke pluimvormige bloeiwijze met daarin kleine hoofdjes met gele composietenbloemetjes op tijdens hun bloei in de zomer tot herfst.
Na de bloei ontwikkelen de scharlakenrode vruchten die pas door vooral lijster en pestvogels worden gegeten als in de winter de vorst over de vruchten is gegaan.
Reis mee door onze flora. Tijdens de bloei is de Wateraardbei uit de Rozenfamilie gemakkelijk te herkennen aan de zwart-rood-paarse bloemen van zo'n 3 cm in doorsnee.