Reis mee door onze flora. Hengel uit de Bremraapfamilie. In onze drogere bossen en in door bomen beschaduwde bermen vind je een donkergroene plant met gele bloemen die alle naar een kant wijzen.
Reis mee door onze flora. Bleeksporig bosviooltje uit de Viooltjesfamilie is gemakkelijk te onderscheiden van andere blauwe viooltjes doordat de spoor van het onderste kroonblad bleekgeel tot wit gekeurd is. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze flora. Watertorkruid (SL0868) uit de Schermbloemenfamilie. Langs waterkanten en vaak ook net in het water bloeit in de zomer een der meest algemene soorten uit de Schermbloemenfamilie, namelijk Watertorkruid. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Schermbloemachtigen.
Boerenwormkruid dankt de Nederlandse naam aan het feit dat men vroeger een extract van de plant medicinaal gebruikt om wormen af te drijven. De plant is door de alkaloïden die erin zitten giftig. Je kunt dat heel goed zien in beweid grasland, dat hoog is kunnen opschieten: vee laat de plant als ze groot is met rust en graast eromheen.
Reis mee door onze flora. Moederkruid uit de Composietenfamilie. Moederkruid is al in de Oudheid bekend als medicinale plant. Ze werd toen al gekweekt, omdat ze gebruikt werd om weeën op te wekken.
Reis mee door onze flora. Op allerlei droge, soms ook wat stenige, maar altijd voedselrijke bodems kun je in de zomer de tamelijk grote fel gele bloemen van de Grote zandkool uit de Kruisbloemenfamilie vinden.
In het Limburgs wordt de Grote kaardenbol onder meer 'Krets' genoemd. In een artikel in het Limburgs dialect verklaart Els Diederen de naam en het gebruik van de Kaardebol in de volkscultuur. Zo werd de Kaardebol gebruikt om kruiken en melkkannen schoon te poetsen, vandaar dat een van de andere volksnamen voor de Kaardebol 'Kannebeursjtel' (kannenborstel) luidt.
Reis mee door onze flora. Verspreidbladig goudveil uit de Steenbreekfamilie is gebonden aan een zeer specifiek gelijkmatig milieu. De temperatuur met name is zeer constant door het uittredend bron- of kwelwater. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. De bloemen van de Bleek bosvogeltje (SL0289) uit de Orchideeënfamilie valt op door zijn roomwit tot geelwit gekleurde tweezijdig symmetrische bloemen.. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Orchideeën.