Cerian Jenny van Gestel: Guerrilla gardening, Handboek voor buurtvergroeners. KNNV Uitgeverij 

Recensie door Maurice Martens hoofdredacteur Flora van Nederland
Er moet heel wat gebeuren in veel steden op het terrein van vergroening van straten, tuinen, overhoekjes en braakliggende terreinen. Juist om het stadsklimaat in positieve zin te beïnvloeden namelijk door opwarming te verminderen, regenwater beter vast te houden en biodiversiteit te bevorderen. In een toegankelijke taal die voor iedereen begrijpelijk is, is dit laagdrempelig boek een goede inleiding om, soms een beetje rebels, te helpen bij het verbeteren van de leefomgeving van de stad voor planten en dieren en dus ook voor de mensen die er wonen. Ook het pleidooi om te werken met zaden van inheemse wilde soorten, en daar erg kien op te zijn, maakt dit werkje tot een aanbeveling voor volwassenen en ook pubers en oudere kinderen.

Samenvatting door KNNV Uitgeverij
Een groene buurt heeft veel voordelen: het brengt vrolijkheid in een grijze straat. De bloemen voeden bijen en andere insecten. Samen tuinieren in de straat is gezellig. En al dat groen is ook nog eens gezond en zorgt voor minder hitte in de zomer. Met Guerrilla Gardening zet je als bewoner je eigen buurt in bloei. Het is tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin. Denk aan een tuin rond een boom, bloemen langs een gemeenteheg of een buurttuin.

Auteur Cerian 'Jenny' van Gestel schreef het boek om haar passie voor guerrilla tuinieren te delen: "Het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad een straatje tegen te komen met geveltuinen en bloemen rond de bomen." Guerrilla Gardening laat zien hoe je heel eenvoudig je eigen buurt een beetje groener kunt maken. Van het strooien van zaadbommen en een tegel eruit halen en plant erin zetten, tot een complete buurttuin.

In dit boek vind je praktische tips en voorbeelden waarmee je jouw buurt mooier, gezonder en levendiger maakt. En hoe je met groen de bijen, vlinders en vogels weer terugbrengt in onze wijken.

Guerrilla gardening, Handboek voor buurtvergroeners is verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner KNNV Uitgeverij

Eerste plaatsing  20 april 2021, bijgewerkt 3 april 2022