Adopteer een inheemse Plantensoort

Plantensoorten kunnen een heel bijzondere betekenis hebben voor mensen. Een gevoel, ontmoeting of anekdote kan al voldoende zijn voor een mooie verbinding met een plantensoort. Met adopteer een plant van Flora van Nederland kunt u uw verbondenheid laten zien en delen met anderen. Mail ons voor meer informatie


  • SL0153-114-JS640

Herinneringen aan Bevertjes

Het gras Bevertjes is geadopteerd door Gerard en Anny Bögemann.

Met Bevertjes hebben we al een lange “geschiedenis”. Dat geldt vooral voor mijn vrouw, Anny, die plukte als kind al het Bevertjes gras bij hen in Baak, langs een weggetje. We praten over meer dan 65 jaar geleden. Zelf heb Ik het gras pas goed leren kennen op een van onze Zwitserse reizen. Dat was rond 1967. Beiden hebben een passie voor hun tuin met vooral inheemse wilde planten en Gerard is mede-redacteur van Flora van Nederland.

lees hier verder en bekijk video ...
  • groen geel dak Ton Haex

Groen of geel dak van Ton

De Vetplantenfamilie is geadopteerd door Ton Haex

De reden om dit dak te nemen was het isoleren van ons huis extra comfort en rust dus, en tevens lagere stookkosten. Daarnaast meewerken aan een stukje klimaatverbetering. En bijen en andere insecten hebben nu ook 80 vierkante meter extra groen. Ton Haex is bestuurslid van Stichting Planten Dichterbij en actief bij Hortus Nijmegen.

Bekijk het plantenpaspoort van Muurpeper uit de Vetplantenfamilie

lees hier verder en bekijk video ...
  • SL0708-240-BG640

Akkerkool en Suze

Akkerkool is geadopteerd door Suze Peters

Mijn favoriet is akkerkool. Deze slanke plant met zijn subtiele, zachtgele bloemetjes koester ik in mijn tuin. Het is een van de weinige hogere wilde planten die de droge (half)schaduwhoekjes in mijn tuin opfleurt.
Hij bloeit lekker lang door en zelfs als hij uitgebloeid is, dan zijn de zaaddoosjes erg decoratief. De stengels zijn stevig en blijven goed rechtop staan en er snoepen altijd insecten van de nectar. En waar ik hem niet wil haal ik hem weg en eet hem op. Meer informatie over mijn groene activiteiten ga naar tuinschool online

Bekijk het volledige plantenpaspoort met video van Akkerkool

lees hier verder en bekijk video ...
  • SL1267-310-BG640

Taxus en Ben

Taxus is geadopteerd door Ben Goossens

De voortplanting van de Taxus is fascinerend. Het is een windbestuiver en de mannelijke en vrouwelijke struiken zijn aparte planten. De miljoenen pollenkorels, die als een wolk tevoorschijn komen van de mannelijke struik, moeten op het juiste moment in de juiste richting waaien van een vrouwelijke boom. Dat gebeurt blijkbaar in de praktijk, maar dan is er nog een aspect dat enorme respect afdwingt. De ingang van de vrouwelijke kegeltjes zijn In het begin kleiner dan een millimeter. En daar moet dan minimaal één pollenkorrel inwaaien. Wat wil nou het toeval? Omdat ik in het voorjaar drie- tot viermaal per week de bomen bestudeerde in hun ontwikkeling ontdekte ik opeens dat op de ingang van zo'n vrouwelijk kegeltje een klein waterdruppeltje te zien was. Daardoor was de vangkans van een of meer pollenkorrels enorm vergroot. Ik weet niet of het toeval is, maar in de literatuur is of was daar niets van terug te vinden. Wel is het door mij gefilmd en te zien op Flora van Nederland

Bekijk het volledige plantenpaspoort met video van Taxus

lees hier verder en bekijk video ...
  • SL0101-242-BG640

Bijvoet en Pollennieuws

Bijvoet is geadopteerd door Pollennieuws.

Pollennieuws verzorgt sinds 2007 informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts. Dat gebeurt door dagelijks een landelijk pollenverwachtingskaartje en regelmatig een pollenjournaal te publiceren.

Naast het pollen van bomen en grassen is ook het pollen van sommige kruiden sterk allergeen. Eén van die kruiden is de Bijvoet, Artemisia vulgaris. De determinatievideo’s gemaakt door Flora van Nederland zijn niet alleen voor hooikoortspatiënten, maar ook voor huisartsen en allergologen een belangrijke bron van kennis.

Bekijk het volledige plantenpaspoort met video van Bijvoet

lees hier verder en bekijk video ...
  • SL2277-341-BG640

Hollandse linde en de Lindenberg

Hollandse linde is geadopteerd door de Lindenberg cultuurhuis Nijmegen

Als cultuureducatiespecialist in het onderwijs verzorgt de Lindenberg ook activiteiten op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Alle kunstdisciplines komen aan bod. Zo zijn er lessen in beeldende kunst, muziek, theater en dans.

De naamgeving van de Lindenberg is met deze adoptie verbonden aan de prachtige Hollandse linde

Bekijk het volledige plantenpaspoort met video van Hollandse Linde

Bijgewerkt januari 2021

lees hier verder en bekijk video ...