Video Determinatie

Moerashyacint - Pontederia cordata

Vooral in tuinvijvers valt de Moerashyacint of Snoekkruid, Pontederia cordata, met zijn blauwe bloemen op. De zomerbloeier is geliefd onder vijverliefhebbers en heeft dan ook zijn weg gevonden naar diverse tuinen, van waaruit de soort inmiddels verwildert. Nu vind je haar ook in sloten en singels in het westen van het land. De soort is te beschouwen als een invasieve exoot.

Klik op een foto voor kenmerk met uitleg:
Verspreidingskaart
Ecologische parameters

De uit Amerika afkomstige vijver- en tuinplant Moerashyacint of Snoekkruid, Pontederia cordata L., is de enige vertegenwoordiger van de Pontederiafamilie in Nederland. De water- en moerasplant is geliefd bij vijver- en tuinliefhebbers en valt in de zomer tijdens de bloei op door de hemelsblauwe bloemen die in een aar van 8 tot 10 cm zijn gerangschikt bovenaan de stengel.

De bloemen hebben zes bloemdekbladen die kroonbladachtig zijn vanwege hun mooie blauwe kleur. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch en hebben op de bovenste lip een opvallende dubbele gele vlek op de middelste bloemslip. Het onderste deel van de bloem naar de bloembodem toe is buisvormig. De 6 meeldraden zijn met de bloemdekbladen vergroeid. Het bovenstandig vruchtbeginsel heeft maar één vruchtbaar hokje, waaruit zich na bevruchting een nootje ontwikkelt. De ene stijl draagt drie stempels.

De stengel van de meerjarige plantensoort komt te voorschijn uit een ondergrondse wortelstok, die overwintert. Het bovenste deel van deze rechtopstaande stengel is klierachtig behaard.

De bladeren zijn glanzend en donker groen van kleur. Ze zijn groot eirond tot driehoekig en hebben een lange steel die eindigt in een schede. Deze omhult de stengel. De bladvoet kan variëren van hartvormig tot pijlvormig. De min of meer cirkelvormige gebogen nerven zijn goed zichtbaar. De rand van de bladeren is gaaf.

Hier en daar is de Moerashyacint verwilderd en burgert in het Westen van Nederland inmiddels in in sloten en singels.

MM_121231

Hoofdgroep:
Plantenfamilie:
Plantengeslacht:
Pontederia - Pontederia
Plantvorm:
waterplant
Plantgrootte:
0.30 - 1.00 meter
Bloeiperiode:
Bloemkleuren:
blauw, geel
Bloeiwijze:
aar
Bloemvormen:
tweezijdig symmetrisch, tweelippig
Bloemtype:
tweeslachtig
Bloembladen:
6 bloemdek
Meeldraden:
6 vergroeid met de kroonbladen
Vruchtbeginsel:
bovenstandig
Stijlen:
1
Stempels:
3
Vrucht:
nootje
Zaden:
-
Stengels:
rechtopstaand, behaard
Schors:
-
Bladstand:
verspreid
Bladvormen:
eirond, hartvormig
Bladrand:
gaaf
Ondergronds deel:
rhizoom/ wortelstok
Plantengemeenschap:
-

Moerashyacint is een uit Amerika afkomstige vijver- en tuinplant, die inmiddels hier en daar verwilderd is en is ingeburgerd in sloten, singels en vijvers in het westen van Nederland. Het water van zijn standplaats is altijd voedselrijk.

De plantensoort 'Moerashyacint' komt voor in de volgende plantenassociaties:

Snoekkruid

In de kringen van vijverliefhebbers wordt vaak gesproken van Snoekkruid, maar de officiële Nederlandse naam is Moerashyacint. In België is de plant nog niet in de vrije natuur aangetroffen. Ze wordt gerekend tot de invasieve exoten, omdat bekend is dat ze is ingevoerd uit Amerika en zich in onze contreien goed kan vermeerderen.
Scharnier
Na de bloei en tijdens de vruchtzetting buigt de stengel waar de bloeiwijze op staat door middel van een ingebouwd scharnier terug naar het wateroppervlak. Dit mechanisme is in de stengel ingebouwd, maar komt dus pas later tot uiting. Als je dit trucje van Snoekkruid kent, kun je zelfs aan de iets lichtere kleur de plek van dit scharnier al zien op de stengel.

Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 245. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 156.

Voor vijverliefhebbers verwijzen we graag naar Ada Hofman (1983) Het Vijverboek, 4e druk: 83-85.

Uitspraak(accenten) van de wetenschappelijke naam: Pontedéria cordáta