Draadereprijs - Veronica filiformis

In gazons, tuinen en op ruderale plekken in de stad vind je de hemelsblauwe bloemen van Draadereprijs, Veronica filiformis. De grote bloemen van 1 cm in doorsnee staan op dunne stelen die boven de planten uitsteken. De kleur van de kroonbladen is hemelsblauw, maar het onderste kroonblad is wit. De planten kruipen over de grond, dat wil zeggen dat de liggende stengels op de knopen wortelen. Je vind nooit vruchten aan de planten, want er is geen vruchtzetting.

De tamelijk grote hemelsblauwe bloemen van Draadereprijs, Veronica filiformis Sm., uit de Weegbreefamilie vallen steeds vaker op in gazons en in rotstuinen.

De meerjarige, overblijvende planten blijven erg klein. De stengels zijn rolrond, behaard en kunnen rood aangelopen zijn. Ze kruipen over de grond en wortelen op vrijwel alle knopen. De tegenoverstaande bladeren zijn rond tot niervormig en hebben een gekartelde rand. De schutbladeren van de alleenstaande bloemen hebben de zelfde vorm en grootte als de steelbladeren. Ze zijn meestal net geen cm in doorsnee.

De bloemen hebben draaddunne stelen en steken boven de liggende planten uit. De bloemen zijn ook ongeveer een cm groot in doorsnee, dat is tamelijk groot voor Ereprijssoorten. De kleur is hemelsblauw maar het kleinste, dat is meestal het onderste kroonblad, is vrijwel helemaal wit. Wanneer de bloem bevrucht wordt groeit het vruchtbeginsel uit tot een tweedelige, hartvormige vrucht. De kelkbladen die blijven staan zijn groter dan de vrucht. Beharing van zowel de kelkbladen als de vrucht is goed zichtbaar. Tussen de twee halfronde delen van de hartvormige vrucht is de lange rest van de stijl nog een tijdje te zien. In onze contreien echter komt de plantensoort eigenlijk nooit tot vruchtzetting. Wel vallen de kroonbladen af en dan steekt de lege behaarde kelk boven de plant uit.

De plant verspreidt zich meestal met behulp van mensen. Door bijvoorbeeld een gazon te maaien waarin Draadereprijs staat snij je de stengels in stukken die op deze manier verspreid raken. Al deze stengelstukken kunnen bij aanraking met de aarde opnieuw wortel schieten en dan ontstaat uit zo'n fragment een nieuwe plant.

Je vindt de soort ook op ruderale plekken in de stedelijke omgeving.

MM_140509

Hoofdgroep:
Plantenfamilie:
Plantengeslacht:
Ereprijs - Veronica
Plantvorm:
oeverplant
Plantgrootte:
0.05 - 0.20 meter
Bloeiperiode:
Bloemkleur:
blauw
Bloeiwijze:
alleenstaande bloem
Bloemvormen:
tweezijdig symmetrisch, kort buisvormig
Bloemtype:
tweeslachtig
Bloembladen:
4 kelkslippen, 4 kroonbladen
Meeldraden:
2 meeldraden
Vruchtbeginsel:
bovenstandig
Stijlen:
1
Stempels:
1
Vrucht:
-
Zaden:
-
Stengel:
kruipend
Schors:
-
Bladstand:
tegenoverstaand
Bladvormen:
rond, niervormig
Bladrand:
gekarteld
Ondergronds deel:
internodiën wortels
Plantengemeenschappen:

Draadereprijs is een plant die afkomstig is van rotsachtige plekken in het Kaukasusgebergte. Van daar is de soort ook doorgedrongen in onze contreien, waar ze vooral te vinden is in gazons en wegbermen. Ze verwildert en raakt langzaam maar zeker ingeburgerd. Vaak wordt ze met graszoden verspreid. Aangezien de plant hier niet of nauwelijks tot vruchtzetting komt is deze verspreiding door de mens vrijwel de enige vorm van verspreiding die deze meerjarige en overblijvende soort kent. Afgebroken stukken stengelfragment schieten weer opnieuw wortel en de plant heeft dan een nieuw plekje gevonden.

De plantensoort 'Draadereprijs' komt voor in de volgende plantenassociaties:

Dat Draadereprijs niet tot vruchtzetting kan komen door bestuiving, schijnt te komen door dat de planten in onze gebieden eigenlijk allemaal afkomstig zijn van stukjes plantenweefsel van een en dezelfde plant. Het zijn dus gekloonde planten van elkaar (Weeda 1988-3): 222-223.

Voor meer uitgebreide informatie over de relaties met andere organismen, het milieu en de ecologie van Draadereprijs verwijzen wij naar Weeda, E.J. et al., (1988) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 3: 222-223.

Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 535. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 653.

Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 877.

Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Verónica filifórmis.

In het Duitse taalgebied wordt deze plantensoort Faden-Ehrenpreis, Braunwurzgewächse, genoemd.