Witte mosterd - Sinapis alba

Een inmiddels tot landbouwgewas gedomesticeerde plantensoort uit de Kruisbloemenfamilie is de Witte mosterd. De trossen met gele kruisbloemen zijn vrij vlak. De bijna samengestelde bladeren zijn heldergroen van kleur. De soort kan vanuit akkerland verwilderen in de omgeving.

Mosterd is een door de mens al sedert onheuglijke tijden gebruikt kruid vanwege de zaden, die gebruikt worden om eetbare producten van te maken. Witte mosterd, Sinapis alba L., uit de Kruisbloemenfamilie, Brassicaceae, is een eenjarig landbouwgewas dat van oorsprong uit het zuiden van Europa komt. Uit akkers kan het verwilderen en soms terechtkomen in de omgeving en dus ook in de natuur.

De rechtopstaande stengels vertakken zich en zijn bebladerd met diep ingesneden, bijna samengestelde bladeren. Deze soms liervormige bladeren met een duidelijke bladsteel staan verspreid aan de stengels. De kleur van de bladeren is helder groen. De bladeren zijn vrijwel helemaal kaal, maar met een loep kun je hier en daar een enkele haar op het bladoppervlak vinden. Wat meer kleine haartjes staan boven op de hoofdnerf van het blad. Zowel de kleur van de bladeren als het vrijwel kaal zijn onderscheidt de Witte mosterd van de nauw verwante Herik. De rand van de bladeren is gezaagd.

De kruisbloemen met gele kroonbladen staan in trossen aan het eind van de stengels en de vertakkingen. Na de bloei groeien de bovenstandige vruchtbeginsels uit tot hauwen met een heel lange snavel. Hauw met snavel is tot zo'n 4 cm lang. De snavel is daarbij langer dan het gedeelte met zaden. De snavel is zwaardvormig en afgeplat. Op het zaadbevattend deel zitten veel fijne haren, terwijl op de snavel aan de vlakke rand een rij haren zit die bijna tanden lijken. De snavel van de Herik is korter, dan het zaadbevattend deel en meer kegelvormig. De stelen van de rijpe hauwen staan bijna haaks op de as van de bloemtrossen.

De rijpe zaden, meestal 4 tot 8 per vrucht, zijn geel tot lichtbruin.

MM_181004

Hoofdgroep:
Plantenfamilie:
Kruisbloemenfamilie - Brassicaceae
Plantengeslacht:
Mosterd - Sinapis
Plantvorm:
-
Plantgrootte:
-
Bloeiperiodes:
Mei - Juli, September - Oktober
Bloemkleur:
-
Bloeiwijze:
-
Bloemvorm:
-
Bloemtype:
-
Bloembladen:
-
Meeldraden:
-
Vruchtbeginsel:
-
Stijlen:
-
Stempels:
-
Vrucht:
-
Zaden:
-
Stengel:
-
Schors:
-
Bladstand:
-
Bladvorm:
-
Bladrand:
-
Ondergronds delen:
-
Plantengemeenschappen:

Witte mosterd wordt ook wel in de zomer ingezaaid op bouwland en kan dan vanaf eind september tot in oktober bloeien en kleur geven aan zo'n akker.

De plantensoort 'Witte mosterd' komt voor in de de volgende plantenassociaties:

Uitgebreidere informatie over de ecologie van Witte mosterd en de relaties van deze soort met andere organismen en het milieu kunnen gevonden worden in Weeda, E.J. et al., (1987) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 2: 48.

Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 436.

Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 529.

Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Sinápis álba.

In het Duitse taalgebied: Weisser Senf, Kreuzblütengewächse.