Reis mee door onze flora. Kleine veldkers (SL0203) uit de Kruisbloemenfamilie heeft een polvormige groeiwijze door het grote aantal bladeren dat in een rozet staat.
Lenteklokjes bloeien gewoonlijk in de tweede helft van de winter, en wel zo'n twee weken later dan het Gewoon sneeuwklokje. Het is een van onze vroegst bloeiende plantensoorten. Als stinzenplant is Lenteklokje te vinden in de bosbegroeiing van landgoederen.
Veel dieren, ook zoogdieren, voeden zich met de bramen van deze struiken en verspreiden dan de zaden door ze uit te poepen. De zaadverspreiding door zoogdieren wordt zoƶchorie genoemd. Ook wij mensen doen dat door bramen, frambozen en dergelijke te eten en de pitten uit de bessen te verspreiden.
Een reis door onze plantenfamilies. Het beeld van onze natte heidevelden wordt op geplagde plaatsen vaak bepaald door de Bruine snavelbies (SL1069) uit de Cypergrassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Roomse kervel (SL0853) uit de Schermbloemenfamilie. Roomse kervel dankt z'n naam aan aan de anijsgeur die ook wel wat wegheeft van de Bijbelse mirre.
Reis mee door onze flora. Zeepkruid (SL1139) is een opvallende soort uit de Anjerfamilie. Hij valt op door de in de volle zomer rijk bloeiende tros met witte tot soms licht roze bloemen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Als zomerbloeier valt Wit vetkruid (SL1176) uit de Vetplantenfamilie, met zijn tamelijk hoogopgaande stengels en vele witte, soms roze, bloemen op op weinig begroeide oppervlakken in de volle zon. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Als veekering is Eenstijlige meidoorn (SL0369) uit de Rozenfamilie al eeuwen door de mens in gebruik in de vorm van aangeplante hagen. In oude landschapstypen zoals het Maasheggengebied of in het oude landbouwcultuurlandschap van het Limburgse heuvelland zie je dat in dit soort Meidoornhagen vaak eeuwenoude struiken staan.
Reis mee door onze flora. De Heggenrank (SL0167) uit de Komkommerfamilie is algemeen in de duinen, Zuid-Limburg, het rivierengebied en ook in stedelijke gebieden.
Reis mee door onze flora. Maretak (SL1391) uit de Sandelhoutfamilie. Als je Maretak in de natuur tegenkomt, kun je er vrij zeker van zijn dat er kalk in de bodem zit. Een plantensoort die zo duidelijk een kenmerk van de bodem aangeeft noemen we een indicatorsoort. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. Daslook (SL0034) is een wettelijk beschermde plant uit de Lookfamilie. Het is een vrij zeldzame soort in Belgiƫ en Nederland, maar als de soort voorkomt kan ze grote oppervlakken bedekken. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Aspergeachtigen.