Reis mee door onze flora. Op schaduwrijke, vochtige plekken in bossen en langs beken, en in ruigten langs rivieren en sloten kun je Watermuur (SL0847) uit de Anjerfamilie te vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Kruldistel (SL0208) uit de Composietenfamilie. Uit bio-archeologisch onderzoek is bekend dat de algemeen voorkomende Kruldistel al zo'n 3200 jaar voor Christus in onze contreien groeide.
Reis mee door onze flora. Schildereprijs (SL1362) uit de Weegbreefamilie. Het zijn veenplanten die je ook kunt vinden langs sloten en plassen. De soort wordt echter steeds zeldzamer in onze contreien.
Reis mee door onze flora. Een in de zomer bloeiende oeverplant die veel op Riet lijkt is Rietgras (SL0930) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. De knikkende bloemen van de Blauwe bosbes (SL1329) uit de Heifamilie staan alleen of hooguit met twee in de oksels van de schutbladeren.
Reis mee door onze plantenfamilies. Eenarig wollegras (SL0479) uit de Cypergrassenfamilie. De bloeiwijze bovenaan de stengel bestaat uit slechts een aar. Dit onderscheidt het Eenarig wollegras van Veenpluis en de twee andere Wollegrassoorten. Deze soorten zijn ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Binnen de familie van de Vlinderbloemen kennen we een klein aantal boomvormige soorten. De als laanboom vaak aangeplante Robinia, Robinia pseudoacacia L., komt tegenwoordig ook voor in onze loofbossen.
Reis mee door onze flora. Omdat Herderstasje uit de Kruisbloemenfamilie meestal in groepen voorkomt is het interessant naar de variatie tussen planten te kijken. Verzamel er een aantal en kijk naar aantal bladeren, mate van ingesneden bladrand, lengte van bloeias, aantal bloemen/vruchten enzovoort.
Reis mee door onze flora. Gewone brunel uit de lipbloemenfamilie. De naam Bijenkorfje wordt wel aan de plant gegeven vanwege het uiterlijk van de uitgebloeide gedrongen bloeiwijze.
Reis mee door onze flora. Muskuskruid (SL0010) uit de Muskuskruidfamilie. Muskuskruid vind je vooral in loofbossen op vochtige tamelijk voedselrijke bodems en verder ook beschaduwde oevers van beekjes en in beschaduwde bermen.