Reis mee door onze flora. Het Driekleurig viooltje (SL1390) uit de Viooltjesfamilie is goed te herkennen aan de bonte kleursamenstelling van de tot 2,5-3 cm grote bloemen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze flora. Klein kruiskruid (SL1192) uit de Composietenfamilie. Aan de smalle rechte en relatief hoge hoofdjes met alleen gele buisbloemen herken je Klein kruiskruid het gemakkelijkste.
Reis mee door onze flora. Moeraskruiskruid (SL1189) uit de Composietenfamilie. Moeraskruiskruid is een rivier- en beekbegeleidende soort. Je vindt haar ook langs waterplassen in rietlanden en zeggemoerassen.
Reis mee door onze flora. De ronde besvormige oranje tot vuurrode vruchten van Wilde lijsterbes (SL1227) uit de Rozenfamilie kunnen voor de mens giftig zijn. Voor spreeuwen en lijsters, die de bessen maar al te graag eten als er minder ander voedsel te vinden is geldt dit niet.
Reis mee door onze flora. In de lente en voorzomer kun je boven sloten met zoet water dat niet al te snel stroomt de rechtopstaande bloeiwijzen aantreffen van Waterviolier (SL0638) uit de Sleutelbloemenfamilie.
Reis mee door onze flora. Wegdistel (SL0878) uit de Composietenfamilie. Uit de nootjes werd wel distelolie geperst en het sap van de plant werd medicinaal gebruikt.
Witte els is een elzensoort die normaal bij ons niet voorkomt. Maar vooral in bewoonde gebied, als laanboom of in parken, kunnen we de soort aantreffen. Witte Els bloeit vaak al iets eerder dan de Zwarte els. Soms zelfs al in de laatste week van december.
Reis mee door onze flora. Kaal knopkruid (SL0545) uit de Composietenfamilie. De kleine composietenhoofdjes zijn 5 mm breed. Ze hebben meestal 5 witte lintbloemen.
Reis mee door onze flora. Een opvallende eenjarige tot tweejarige plantensoort die in het voorjaar enorme velden kan bezetten is Raapzaad (SL1804) uit de Kruisbloemenfamilie.
Reis mee door onze flora. In het vroege voorjaar kun je in loofbossen op voedselrijkere bodems de gele bloemen aantreffen van Gele anemoon uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. In onze wat voedselarmere loofbossen en naaldbossen vind je in de ondergroei van de kruidlaag een fijn eenjarig plantje dat eigenlijk in de strooisellaag groeit, de Rankende helmbloem (SL0362) uit de Papaverfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. Douglasspar (SL2259) uit de Dennenfamilie is het gemakkelijkst te herkennen aan de geur van de naalden. Als je die tussen een tweetal vingers fijnwrijft ruik je een frisse sinaasappelgeur. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Naaldbomen.