Reis mee door onze flora. Groot streepzaad uit de Composietenfamilie. Vanaf begin mei siert Groot streepzaad onze dijken en kan als typische soort beschouwd worden voor dijken.
Reis mee door onze flora. Bermooievaarsbek SL0575 uit de Ooievaarsbekfamilie is in 1836 voor het eerst beschreven in Leiden. Deze meerjarige planten kunnen redelijk hoog worden, tot zo'n 55-60 cm.
Reis mee door onze flora. De altijd groen blijvende Struikhei hoort tot de Heifamilie en kleurt in de zomermaanden van eind juli tot begin september onze heidevelden paars.
Reis mee door onze flora. Zandraket (SL0081) uit de Kruisbloemenfamilie is de eerste plantensoort waarvan het hele DNA is vastgesteld. Het is een plant waar door veel onderzoekers moleculair biologisch en genetisch onderzoek aan verricht wordt.
Reis mee door onze flora. Klein hoefblad (SL1316) uit de Composietenfamilie. Vroeger werd Klein hoefblad gebruikt als een middel tegen hoesten. Mogelijk komt daar de naam vandaan en is het een verbastering van Hoestblad.
Reis mee door onze flora. Klimopereprijs (SL1352) uit de Weegbreefamilie. Deze soort is in bossen en akkers te vinden en valt op door zijn ontzettend kleine licht lila kleurige bloemetjes en door de vorm van de bladeren die erg lijkt op het gelobde blad van Klimop.
Reis mee door onze flora. Wilde cichorei uit de Composietenfamilie. Zo omstreeks de langste dag van het jaar zie je de Wilde cichorei een opvallende plantensoort uit de Composietenfamilie in bloei komen.
Reis mee door onze flora. Dwergviltkruid (SL0524) uit de Composietenfamilie. Het kleinste van de Viltkruiden dat het meeste in onze flora voorkomt is Dwergviltkruid. De kleine bladeren zijn lancetvormig en geheel met lange haren bezet, waardoor ze beschimmeld lijken.
Reis mee door onze flora. Een meerjarige soort met wortelknolletjes, die ten zuiden van de Grote rivieren met zijn witte bloemen te vinden is, is Knolsteenbreek (SL1144) uit de Steenbreekfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.