Reis mee door onze flora. Een in de zomer bloeiende oeverplant die veel op Riet lijkt is Rietgras (SL0930) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. Douglasspar (SL2259) uit de Dennenfamilie is het gemakkelijkst te herkennen aan de geur van de naalden. Als je die tussen een tweetal vingers fijnwrijft ruik je een frisse sinaasappelgeur. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Naaldbomen.
Reis mee door onze flora. Gewone smeerwortel (SL1259) uit de Ruwbladigenfamilie komt algemeen voor in Belgiƫ en Nederland en is te vinden in bermen, op dijken, in ruigten en bij slootkanten.
Reis mee door onze flora. Maarts viooltje (SL1384) is een redelijk zeldzame soort uit de Viooltjesfamilie. De plant geurt lekker en wordt derhalve ook wel Welriekend viooltje genoemd. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. In veel wateren tref je het donkergroene Grof hoornblad (SL0299) uit de Hoornbladfamilie aan. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Een reis door onze plantenfamilies. Taxus (SL1267) uit de Taxusfamilie De struiken of laag blijvende bomen tref je vooral aan in parken en tuinen. Ook wordt Taxus graag in hagen geplant. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Naaldbomen.
De stengel van Gevlekte scheerling staat rechtop, is wat berijpt en kaal. Onderaan is deze bezet met bruinrode vlekken. Naar deze vlekken is de plant genoemd. Het meest bekend, al uit de Griekse oudheid, is de Gevlekte scheerling als de plant waarvan het sap gebruikt is om de gifbeker voor de filosoof Socrates te bereiden.
Reis mee door onze flora. Beekpunge (SL1349) uit de Weegbreefamilie. Langs waterkanten van bijvoorbeeld stromende beekjes, maar ook op drassige en natte bodems staat vaak Beekpunge.
Reis mee door onze flora. Vandaag Harige ratelaar (SL1065) uit de Bremraapfamilie. Ratelaars zijn zogenaamde halfparasieten, dat wil zeggen dat ze slechts voor een deel van hun fysiologie afhankelijk zijn van andere planten.
Reis mee door onze flora. Kleine kaardenbol (SL0411) uit de Kamperfoeliefamilie. Kleine kaardenbol produceert veel nectar en wordt dan ook door diverse insecten, zoals wilde bijen, bezocht. Deze zorgen dan voor de bestuiving en bevruchting.
Reis mee door onze flora. Bermooievaarsbek SL0575 uit de Ooievaarsbekfamilie is in 1836 voor het eerst beschreven in Leiden. Deze meerjarige planten kunnen redelijk hoog worden, tot zo'n 55-60 cm.
Een reis door onze plantenfamilies. Nummer 7 uit 568 determinatievideo's: Zwartsteel is een plantensoort uit de Streepvarenfamilie. Je vindt deze varen, die niet groter wordt dan zo'n 30 cm voornamelijk op oudere muren en soms in greppels in bossen.