Een reis door onze plantenfamilies. Mannetjesvaren (SL0421) uit de Niervarenfamilie is een van de meest in onze bossen voorkomende varens. Ze kunnen tot meer dan een meter hoog worden. Deze varen is ingedeeld bij de hoofdgroep Wolfsklauwen en varens.
Reis mee door onze flora. Loos blaasjeskruid (SL1325) uit de Blaasjeskruidfamilie. De blaasjes van deze onderwaterplant kunnen prooien vangen zoals watervlooien, muggenlarven, raderdiertjes en eencelligen.
Reis mee door onze flora. Zwart tandzaad (SL0143) uit de Composietenfamilie. Op natte bodems, meestal langs waterkanten maar ook wel op muren langs grachten en andere wateren kun je Tandzaden vinden, zoals Zwart tandzaad.
Reis mee door onze flora. Klein kruiskruid uit de Composietenfamilie. Aan de smalle rechte en relatief hoge hoofdjes met alleen gele buisbloemen herken je Klein kruiskruid het gemakkelijkste.
Reis mee door onze plantenfamilies. Veldrus (SL0670) uit de Russenfamilie is een soort uit de Russenfamilie, die vooral aan te treffen is in natte graslanden waar het grondwater in horizontale richting stroomt, zoals in natuurreservaat de Bruuk bij Groesbeek, waar de Veldrus o.a. voorkomt samen met de Gevlekte orchis. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Dwergviltkruid (SL0524) uit de Composietenfamilie. Het kleinste van de Viltkruiden dat het meeste in onze flora voorkomt is Dwergviltkruid. De kleine bladeren zijn lancetvormig en geheel met lange haren bezet, waardoor ze beschimmeld lijken.
Reis mee door onze flora. Grote centaurie uit de Composietenfamilie. Op onze kalkhellingen en tegenwoordig ook vaak op de hellingen van dijken tref je de Grote centaurie aan.
Reis mee door onze flora. Hulst uit de Hulstfamilie. Een wel heel bekende struik, die ook veel in tuinen en parken wordt aangeplant. Het is overigens de enige soort uit deze familie die in onze contreien van nature voorkomt.
Reis mee door onze flora. Harig knopkruid uit de Composietenfamilie. Harig knopkruid is een echte pioniersoort die voorkomt op zeer voedselrijke zandige, vochtige tot droge bodems van akkers, moestuinen en ruderale plekken ook in de stedelijke gebieden.
De familie van de Berken is gekenmerkt doordat de mannelijke bloeiwijzen katjes vormen. In de katjes vind je schubben en binnen die schubben een tot drie bloemen.