Reis mee door onze flora. Margriet uit de Composietenfamilie. In Brabant en Limburg worden Margrieten traditioneel nog geplukt en in kapelletjes geplaatst ter versiering van het altaar.
Reis mee door onze flora. Wilde kamperfoelie uit de Kamperfoeliefamilie. Een aantal vlindersoorten onderhoudt een duidelijke relatie met de Wilde kamperfoelie. De Glasvleugelpijlstaart is een van de langtongige nachtvlinders die voor bevruchting zorg draagt.
Reis mee door onze flora. In de ruigten van uiterwaarden en in natte en moerassige graslanden langs oude rivierarmen bloeit in de voorzomer Poelruit uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Stijf straatliefdegras (SL1762) uit de Grassenfamilie behoort tot de nieuwkomers van onze flora. Oorspronkelijk komt het uit de meer warme tot zelfs tropische delen van Afrika en (Eur-)Azië. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Bezemkruiskruid uit de Composietenfamilie. De soort dankt zijn naam aan de vorm van de plant: vanaf de wortel heeft de plant vaak de vorm van een bezem of veger.
Reis mee door onze flora. Boerenwormkruid uit de Composietenfamilie. Boerenwormkruid dankt de Nederlandse naam aan het feit dat men vroeger een extract van de plant medicinaal gebruikte om wormen af te drijven. De plant is door de alkaloïden die erin zitten giftig.
Reis mee door onze flora. Klein kruiskruid uit de Composietenfamilie. Aan de smalle rechte en relatief hoge hoofdjes met alleen gele buisbloemen herken je Klein kruiskruid het gemakkelijkste.
Na de bloei en tijdens de vruchtzetting buigt de stengel waar de bloeiwijze op staat door middel van een ingebouwd scharnier terug naar het wateroppervlak. Dit mechanisme is in de stengel ingebouwd, maar komt dus pas later tot uiting. Als je dit trucje van Snoekkruid of Moerashyacint kent, kun je zelfs aan de iets lichtere kleur de de plek van dit scharnier al zien op de stengel.
Reis mee door onze flora. Echte guldenroede uit de Composietenfamilie. Echte guldenroede is gekarakteriseerd als een kwetsbare rode lijst soort. Dat komt mede doordat de plantengemeenschap waarin zij een karakteristieke kensoort vormt in oppervlakte achteruit gaat.
Reis mee door onze flora. In de lente kun je vooral op natte tot zeer natte standplaatsen de bloeiende Gewone dotterbloem uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Late guldenroede (SL1221) uit de Composietenfamilie. Steeds vaker zie je ook in de stedelijke omgeving en verder in ruigten en op ruderale plaatsen, zoals verlaten terreinen de gele pluimen van de Late guldenroede.