Een fraaie zoomplant is Wilde marjolein, Origanum vulgare L., uit de Lipbloemenfamilie. Het is een fijn kruidig en aromatisch ruikende plant, nauw familie van Echte Majoraan, een in de keuken veel gebruikt kruid.

De rechtopstaande stengels hebben eironde tot driehoekige bladeren, die kruisgewijs tegenover elkaar staan. De rand van de bladeren is gaaf tot licht gekarteld. In de oksels van de onderste bladeren staan kleine zijtakjes met daaraan een aantal blaadjes, waardoor deze op rozetjes lijken. In het bovenste deel van de stengel staan in de oksels zijtakken die net als de hoofdstengel samengedrongen schijnkransen met tweezijdig symmetrische lipbloemen dragen. De planten zijn fijn behaard.

De kleine lipbloemen zijn minder duidelijk als lipbloem herkenbaar zoals bijvoorbeeld bij de Dovenetels. Maar de vijf vergroeide kroonbladen laten toch zien dat de onderste drie naar beneden wijzen en de bovenste twee naar boven toe; deze vormen een vlakke bovenlip. De middelste slip van de onderste lip is wat groter dan de twee zijslippen en bijna even groot als de vlakke bovenlip. De vier meeldraden steken ver uit de bloemkroon. En ze wijken duidelijk uiteen; ook dit is afwijkend van veel andere lipbloemen. De kelk is regelmatig gebouwd en heeft vijf tanden. Onder de schijnkransen zitten paarsgekleurde schutbladeren, die de totale kleurindruk van de bloeiwijze versterken. Door de rozerode kleur van de kronen krijg je een opvallend gekleurd geheel van lichte en donkere tinten.

Bekijk de determinatievideo van Wilde marjolein