Een heel bijzondere verschijning in de plantenwereld en ook heel zeldzaam is de Kalketrip, Centaurea calcitrapa L., uit de Composietenfamilie.

Het geslacht Centaurie kennen we vooral door de Korenbloem, het heel algemene Knoopkruid en de Grote centaurie. Maar naast de zeldzaam wordende Korenbloem vinden we sinds kort in de buurt van Nijmegen de Rijncentaurie en in Zuid-Limburg op de kalkplateaus en -hellingen vinden we de zeer zeldzame Kalketrip, waarvan we hier opnamen laten zien, gemaakt op verschillende tijdstippen op de Sint Pietersberg. Volgens sommige plantkundigen zou de soort enkel nog maar als adventieve soort te beschouwen zijn; dat wil zeggen dat de soort dan toevallig ergens aanwezig is.

Het zijn overjarige planten. Ze hebben een karakter dat je doet denken aan een struik. Ze zijn in het vroege voorjaar te herkennen aan de strokleurige, lijn- lancetvormige bladeren aan de top van de enigszins omhoogstaande vertakte stengels. Deze strokleurige bladeren eindigen in vervaarlijke stekelpunten. Naar beneden toe, richting maaiveld, zijn de bladeren donkergroen van kleur; deze zijn ingesneden en daardoor veerdelig van vorm. Ze vormen daar aanvankelijke een rozet. De bladeren, die hogerop verspreid aan de stengels staan, lopen niet in lijsten door langs de stengels.

Leer meer over de Kalketrip