Video Determinatie

Echte kamille - Matricaria chamomilla

Kamilles zie je in de zomer veel in bermen en graslanden. Zo ook de Echte kamille, Matricaria chamomilla (of met zijn oude wetenschappelijke naam Matricaria recutita). Ze zijn snel te herkennen aan de vele hoofdjes met gele buisbloemen en witte lintbloemen. Ook heeft Kamille fijne en sterk vertakte bladeren. Sommige soorten lijken veel op elkaar. Echte kamille herken je gemakkelijk aan de meestal sterke geur. Ook de hoofdjes zijn een goed kenmerk: tijdens de bloei groeit de bloembodem sterk omhoog, zodat die aan het eind van de bloei 2-3 maal zo hoog als breed is. Bij Echte kamille slaan de lintbloemen na de bloei sterk naar beneden terug.

Klik op een foto voor kenmerk met uitleg:
Verspreidingskaart
Ecologische parameters

Echte kamille, Matricaria chamomilla L., is een soort uit de Composietenfamilie of Asteraceae met een meestal sterke geur. De oude naam van deze kamillesoort is M. recutita.

De tot 40 cm groot worden planten lijken in sterke mate op die van Reukeloze kamille, maar de hoofdjes zijn kleiner en door de sterk gewelfde bloembodem gaan in de loop van de bloei de lintbloemen naar beneden wijzen. De bloembodem kan wel tot 2-3 maal zo hoog als breed worden. Dat is goed te zien als je een hoofdje van boven naar beneden doorsnijdt. De stelen van de hoofdjes zijn tamelijk lang, langer dan bij de Schijfkamille of de Reukeloze kamille. Soms komen er planten voor met vrijwel geen lintbloemen. Ze lijken dan veel op de hoofdjes van de Schijfkamille. Maar er is dan toch een duidelijk onderscheid: de gele buisbloemen van Echte kamille zijn vijftallig en hebben dus vijf puntjes; die van Schijfkamille zijn viertallig met vier puntjes.

Op de bloembodem van de hoofdjes met witte lintbloemen en gele buisbloemen vind je geen stroschubben. Dat is een overeenkomst met de Reukeloze kamille die ook geen stroschubben bezit. Tref je deze schutbladachtige schubben wel aan dan heb je te doen met bijvoorbeeld de Valse kamille. De vliezige rand van de omwindselbladeren is niet bruin of hooguit aan de top met een smalle bruine rand. Dit onderscheidt de Echte van de Reukeloze kamille die omwindselbladen heeft die langs de vliezige rand bijna volledig bruin zijn.

De onderstandige vruchtbeginsels groeien uit tot afgeronde nootjes die geen olieklieren op de buitenkant hebben. Pappus ontbreekt. Na de bloei slaan de linten van de lintbloemen sterk terug.

De bladeren zijn meervoudig veerdelig maar wat opvalt is dat de slippen draadvormig en vrijwel rolrond zijn. Ze zijn fijner van structuur dan die van de Reukeloze kamille.

De vroeg in de zomer en nazomer bloeiende Echte kamille staat op open, vochtige stikstofrijke grond in akkers, bermen en op dijken.

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de Echte kamille in Nederland voorkomt sinds de Romeinse tijd. Het is van oorsprong een Zuid-Europese soort, die zich onder invloed van de landbouw ook heeft uitgebreid naar meer noordelijke streken. Inmiddels vind je Echte kamille ook in Australië en het zuiden van Zuid-Amerika.

MM_120703

Hoofdgroep:
Plantenfamilie:
Plantengeslacht:
Kamille - Matricaria
Plantvorm:
kruid
Plantgrootte:
0.10 - 0.40 meter
Bloeiperiode:
Bloemkleuren:
geel, wit
Bloeiwijze:
hoofdje
Bloemvormen:
lintvormig, buisvormig
Bloemtype:
tweeslachtig
Bloembladen:
5 vergroeide kroonbladen
Meeldraden:
5 vergroeid met elkaar
Vruchtbeginsel:
onderstandig
Stijlen:
1
Stempels:
2
Vrucht:
nootje
Zaden:
-
Stengels:
rechtopstaand, kantig
Schors:
-
Bladstand:
verspreid
Bladvorm:
meervoudig geveerd
Bladrand:
gaaf
Ondergronds deel:
hoofd- en bijwortels
Plantengemeenschappen:

Echte kamille is van oorsprong een Zuid-Europese soort die zich als cultuurvolger via de landbouw heeft verspreid over een groot deel van de wereld. Schaminée, J. et al. (2010) Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland beschouwt de soort als een belangrijke in de

30 Klasse der Akkergemeenschappen

De plantensoort 'Echte kamille' komt voor in de volgende plantenassociaties:

Echte kamille is van oudsher veel gebruikt als geneeskruid. Kamillethee wordt veel gedronken. Vanwege deze geneeskrachtige werking wordt Echte kamille ook veel geteeld in landen als India, Egypte en Argentinië.

Als u geïnteresseerd bent in meer uitgebreide gegevens over de ecologie van Echte kamille, de relaties met andere organismen en het milieu, dan vindt u dat in Weeda, E.J. et al., (1991) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 4: 73.

Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 606. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 718.

Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 1075.

Uitspraak van de wetenschappelijke naam: Matricária chamomílla.

In het Duitse taalgebied: Echte Kamille, Korbblütengewächse.