Heel vroeg in het jaar als de winter nog niet voorbij is kun je op droge, door de zon verwarmde gronden al een klein eenjarig plantje met witte bloemetjes aantreffen. Het is een soort uit de familie van de Kruisbloemigen en luistert naar de naam Vroegeling, Erophila verna (L.) Chevall.. De van 1 tot 15 cm hoge plantjes kiemen in de herfst en ontwikkelen een kleine rozet die overwintert. Aan het eind van de winter soms zelfs al in januari ontwikkelt het plantje een bladloze stengel met kleine witte bloemetjes.

De kruisbloemetjes hebben 4 witte kroonblaadjes van 2-3 mm die over vrijwel de gehele lengte gespleten zijn. Ze zijn groter dan de kelkblaadjes, meestal 2 x zo groot. Het bovenstandig vruchtbeginsel groeit uit tot een rond tot ovaal afgeplat hauwtje met een lengte van 4,5 - 7 mm en een breedte van 1,5 - 3 mm. De vruchtstelen zijn relatief lang en staan meestal schuin af.

De grondstandige blaadjes vormen een rozet. Ze zijn omgekeerd eirond tot lancetvormig. Ze zijn gaafrandig of getand en spits. De bladeren zijn behaard met onvertakte haren en sterharen. De stengel is bladloos en kan kaal of behaard zijn.

Bekijk de video van Vroegeling