Een opvallende, meerjarige en meestal onbehaarde zomerbloeier, die zijn naam eer aandoet is Bont kroonkruid, Securigéra vária (L.) Lassen, uit de Vlinderbloemenfamilie.

De kruidachtige plant heeft opstijgende stengels die nogal vertakt zijn. Aan de stengels staan de oneven geveerde bladeren verspreid. Het aantal paren blaadjes bedraagt 4 tot wel 12 en er is altijd een topblaadje. Ranken ontbreken, hoewel de plant zich soms in heggen tussen andere planten omhoog kan werken.

De bloeiwijzen zijn tijdens de bloei in de zomermaanden erg opvallend. De vlinderbloemen kunnen variëren van wit, waarbij de vlag meestal deze kleur heeft, tot roze, rood en paars, welke kleur meestal aan de kiel en soms ook de zwaarden te zien is. Door deze bonte veelkleurigheid en de plaatsing van de bloemen op de gemeenschappelijke steel is de Nederlandse naam snel verklaard. De kiel is geleidelijk in een spitse punt versmald, waaruit het pollen door het pomp-mechanisme te voorschijn komt. De bloemen worden door insecten als bijen en hommels bezocht en deze zorgen voor de bestuiving. Na bevruchting groeit het bovenstandig vruchtbeginsel uit tot een wel heel typische, rechtopstaande peul. Deze kenmerkt zich door insnoeringen tussen de langwerpige zaden, die vierkantig aanvoelen. Op de top zit een lange snavel zonder zaden.

Bekijk de determinatie-video van Bont kroonkruid