Laat in de lente en de voorzomer van eind mei tot en met augustus bloeit de Bleke klaproos, Papaver dubium L., uit de Papaverfamilie. De planten vallen in de bloeitijd direct op door hun grote alleenstaande bloemen met tamelijk grote, fijne en dunne kroonbladen die snel verschrompelen of afvallen. De kleur van de vier kroonbladen is bleek- tot oranjerood, en enkele keer zelfs scharlaken en soms hebben ze onderaan een zwarte voet.

Voor de bloei hangen de bloemknoppen aan de lange bloemstelen naar beneden gebogen en dan zijn de twee kelkbladen die harig zijn nog zichtbaar, want ze omhullen de hele bloemknop. Tijdens het openen van de bloemen en het ontvouwen van de kroonbladen vallen de twee kelkbladen af. Je vindt ze tijdens de bloei dus niet meer terug aan de plant. Binnen de regelmatige kroon staat een groot aantal smalle priemvormige meeldraden met zwarte helmknoppen en in het midden staat een langwerpig vruchtbeginsel. Het vruchtbeginsel groeit uit tot een doosvrucht die meer dan tweemaal zo lang als breed is. De buitenwand van de doosvrucht is kaal en bovenop het vruchtbeginsel en later de doosvrucht zie je een aantal stempelstralen. Het aantal kan variëren van 5 tot (zelden) 9.

De plant is geheel behaard met afstaande stijve haren op stengels en bladeren, maar de haren aan het bovenste deel van de bloemstengel zijn aangedrukt, wat vaak een duidelijk onderscheid is met de Grote klaproos.

Bekijk ook de video van Bleke klaproos