Stacks Image 3103377
Steun Flora van Nederland
Je kijkt nu al een tijdje op onze site en het lijkt je te bevallen. We nodigen je uit om ons te helpen deze site verder uit te breiden met nieuwe video’s in de vorm van plantenpaspoorten en paspoorten van plantengemeenschappen. Om ons daarbij te steunen klik hier.

Kijken naar de schutbladeren


My Image
Omwindsel
My Image
Omwindseltje
My Image
Schutblad
My Image
Stroschub

Schutbladeren zijn de bladeren of hun analogen, zoals schubben, in de bloeiwijze.

Of een blad van een plant gerekend wordt tot de gewone bladeren of tot de schutbladeren hangt af van de plaats van dat blad aan de betreffende plant. Als schutbladeren beschouwen we de bladeren die je vindt in de bloeiwijze van een plant. Het meest simpele voorbeeld van een schutblad is een blad waarbij in de oksel van dat blad een bloemsteel met bloem staat.

Maar er kan ook een hele tros van bloemen op zo’n plek in de oksel van een schutblad staan. Deze situatie kun je vinden bij de bloeiwijzen van de plantensoorten uit de Lipbloemenfamilie. Veel moeilijker wordt de situatie bij een aantal planten waarvan we aannemen dat evolutionair gezien een groep kleine, meestal groene bladeren om de bodem zitten van een hele bloeiwijze, zoals we die bijvoorbeeld vinden bij de Paardenbloem en zijn verwanten.