Nu november al flink opschiet zullen maar weinig mensen naar buiten trekken om te genieten van kleurrijke bloemenpracht. Terwijl de dagen korter worden, zou je eerder de kleuren verwachten van de bladeren aan de bomen (en volgende week wellicht op de gezichten van Pieten).

Het bloemen seizoen lijkt voorbij. Toch staat er nog opvallend veel te bloeien. Kijk eens langs de wandelpaden en je ziet de onopvallende gele en witte bloemetjes van Harig knopkruid (Galinsoga). Iets opvallender zijn de nog altijd bloeiende klavers (Trifolium), Reukloze kamille (Tripleurospermum maritimum) en Bezemkruiskruid (Senecio inaequidens). Soms zijn er echter nog opvallendere bloemen te spotten langs de paden.

Zo kregen we deze foto toegestuurd! Een volop bloeiende Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) in de buurt van Vierhouten. Deze plant wordt bestoven door hommels, echter hebben de meeste hommels de zomer al vaarwel gezegd en een warm plekje opgezocht in kiertjes en onder de grond. Normaal gesproken zal de giftige maar spectaculaire bloeiwijze van Vingerhoedskruid na begin oktober dan ook niet meer te vinden zijn. Maar nu het ene na het andere weerrecord sneuvelt en er nog hier en daar hommels te zien zijn, lijkt ook deze plant niet meer in de winter te geloven.

Tekst door Nils van Rooijen, foto door Arjan de Jong, 7 november 2016, © Flora van Nederland