"iNaturalist: waarnemingen determineren en delen in een handomdraai"
Mijn telefoon beschikt over een goede camera en ik fotografeer dan ook het hele jaar door allerlei planten. Deze waarnemingen vulden mijn computer, totdat ik eindelijk ‘de tijd’ zou hebben om al die foto’s uit te zoeken. Maar ja, wanneer is dat? Zonde, want die foto’s zijn een bron van gegevens: welke plant zag ik, waar (mijn foto’s zijn ge-geotagged) en wanneer, etc. Ik ben vast niet de enige, die zo allerlei data voor de wetenschap achterhoudt.


Mijn waarnemingen invoeren in een bekende nationale database, is voor mij te tijdrovend en te beperkt. Ik neem ook foto’s op vakantie en verzamel voor mijn werk ook op andere continenten. Ik wil mij ook niet beperken tot Nederland, want als biogeograaf ben ik nu eenmaal geïnteresseerd in verspreidingspatronen die verder gaan dan willekeurige landsgrenzen. Tot slot geef ik les aan een internationaal gezelschap van studenten, die ik ook op continentale schaal wil laten kijken naar biodiversiteit en iets wil leren over het proces van determineren.


Sinds 2018 gebruik ik daarom iNaturalist (inaturalist.org). Deze website is ontwikkeld door de California Academy of Sciences in samenwerking met National Geographic en is ook beschikbaar als app voor Android en iPhone. Ik kan heel eenvoudig mijn waarnemingen delen en zelf determinaties maken. Andere citizen scientists kunnen deze determinaties bevestigen of verbeteren. Ik heb al een aantal keren een leerzame discussie gehad n.a.v. een determinatie. Ik deel mijn foto’s onder een Creative Common licentie, zodat deze vrij te gebruiken zijn. iNaturalist heeft een zeer goede fotoherkenningsfunctie en determineert of suggereert vaak goed of in de goede richting. De app leert ook op basis van iedere nieuwe bijdrage, belangrijk voor de meer zeldzame of onbekendere soorten.


Naast de determinatie optie heeft iNaturalist verschillende andere opties. Zo kun je projecten aanmaken (bv. de flora van stad X) en filteren op basis van criteria (bv. gebruikers). Mijn studenten kunnen hun waarnemingen dan uploaden en binnen een project bevestig of verbeter ik dan hun determinaties. Verder bestaat de mogelijkheid tot het maken van een gids (bv. alle bomen van provincie Z). Ook kun je jezelf abonneren op een bepaald taxon of regio en word je gewaarschuwd bij nieuwe waarnemingen.

Ik vind iNaturalist een mooie innovatie en door het goed vormgegeven interface ook gebruiksvriendelijk. Ik gebruik iNaturalist dan ook veel en met plezier. Het enige nadeel: je hebt een determinatie maar weet verder niets over de kenmerken van de soort. Gelukkig bestaat daar al een heel goede website voor: Flora van Nederland!

Bekijk de Nederlandstalige website van iNaturalist

Roy Erkens, Maastricht Science Programme, Universiteit Maastricht.7 juni 2019 © Flora van Nederland.