Bij veel (zoog)dieren zijn we het gewend, een dikke vacht. Maar ook planten kunnen flink behaard zijn, zoals bijvoorbeeld de Kluwenhoornbloem (Cerastium glomeratum) op de foto.

En net zoals bij dieren gebruiken planten de haren, die veel verschillende vormen kunnen hebben, voor tal van functies. Behaarde stengels en bladeren kunnen we bijvoorbeeld voor zorgen dat de plant minder water verliest op een warme dag. Of juist meer water door het transpiratie-oppervlak te vergroten. Sommige planten gebruiken haren om te klimmen, neem bijvoorbeeld Kleefkruid (Galium aparine) , die tevens haren aan de zaden laat groeien om er zo voor te zorgen dat de zaden zich kunnen verspreiden via de vacht van dieren. Veel composieten gebruiken het haar op de zaden juist om via de wind verspreid te worden, denk maar aan de Paardenbloem (Taraxacum spec.).

Andere plantensoorten gebruiken de gevoelige haren weer om mee te voelen. Kleine zonnedauw (Drosera intermedia) voelt bijvoorbeeld of er een insect op de klierharen is geland en krult het blad vervolgens op en vangt zijn prooi. Een harig blad is niet geliefd onder grazers en andere bladeters, dus haren bieden ook nog eens bescherming tegen vraat. Wellicht dat daarom veel jonge bladeren, zoals die van de Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) sterk behaard zijn.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 6 april 2018, © Flora van Nederland