Waar het afgelopen week over een figuurlijke appel ging, bloeien nu ook de echte appelbomen.
Hoewel en supermarkten vol liggen met appels, is de Wilde appel (Malus sylvestris) een relatief zeldzame soort geworden in onze loofbossen.

Op verspreidingskaarten is de boom nog overal in Nederland vertegenwoordigd, maar het betreft hier vaak kruisingen met de appelboom die we kennen van de boomgaarden (Malus domestica). De stam van de wilde appel wordt vaak als onderstam gebruikt voor de 'supermarkt-appel' die oorspronkelijk uit Azië afkomstig is. Toch gaat het kweken van appels al heel ver terug. Zo'n 6.000 jaar geleden werden er al appels verbouwd en door kruisingen steeg het aantal variaties enorm. Elke streek, nee, elk gehucht in Nederland kende tot een eeuw geleden haar eigen appelrassen met enorm veel verschillende kleuren, vormen en smaken. De Wilde appel is ook goed te eten en te verwerken tot gelei, verjus en Calvados. Maar nu eerst maar genieten van de bloesem.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 18 mei 2017, © Flora van Nederland