Oh! die moeilijke gele composieten

Composieten met alleen gele lintbloemen zijn er diverse en het is niet altijd even gemakkelijk om ze uit elkaar te houden. Er is een aantal soorten met gele bloemen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze geen duidelijke stengelbladeren hebben en alleen bladeren die in een rozet op de bodem staan. In september bloeit een aantal van deze soorten. Gewoon biggenkruid, Kleine leeuwentand en Vertakte leeuwentand.

Van deze drie is Vertakte leeuwentand snel te onderscheiden door onder het hoofdje met bloemen te kijken. Dan zie je dat de buitenste lintbloemen van onderen een rode streep hebben. Gewoon biggenkruid en Kleine leeuwentand hebben van onderen een grijze streep. Je kunt deze soorten onderscheiden door naar het omwindsel te kijken: Gewoon biggenkruid heeft drie tot vier rijen omwindselblaadjes, Kleine leeuwentand slechts een rij; ook hebben deze een sterke witte beharing.

Door Maurice Martens, © Flora van Nederland

Lees hier verder...

Plantenkenmerken

Het onderdeel 'Kijken naar de kenmerken van plantensoorten' is een zelfstudie om meer gericht te leren kijken. Immers de omschrijvingen van de kenmerken van plantensoorten zijn soms niet zo gemakkelijk meteen te begrijpen. 

Bekijk de kenmerkenLees hier verder...

Doorbloeiers november uitgelicht

Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Maak een foto van de plant, vooral bloeiwijze en blad, om thuis de juiste naam van je vondst vast te stellen.

Florakompas wijst de weg naar meer dan 500 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

@2016 Flora van Nederland

Lees hier verder...

Vossenbessen in maart?

Ik ken een mooie plek voor vossenbessen in de buurt van Austerlitz. Daar heb ik altijd van Oktober tot December veel vossenbessen geoogst. Dit keer ging ik op Zondag 5 Maart met mijn hond naar dat bos, en stopte gewoontegetrouw het plastic doosje dat ik altijd gebruik om de vossenbessen in te verzamelen in mijn rugzak. Ik corrigeerde me daarna snel, wie is er nou zo gek om te denken dat er nou nog vossenbessen zijn. Nou, de intuïtie heeft het gewonnen van de ratio, want ik heb toch nog een hoeveelheid vossenbessen geoogst. Ik heb er meteen vossenbessen-appelmoes van gemaakt (eigen recept) en daar heerlijk van gesmuld.Komt deze verrassing nou door de klimaatverandering? Wie weet, maar hoe het ook komt, ik heb gesmuld. Als U op de foto als datum van de krant 4 Maart leest, dan komt dat omdat de Volkskrant geen Zondag editie heeft, want het was echt 5 Maart, Olaf Schuiling

Lees hier verder...