• Vinden en herkennen

  Vinden en herkennen

  Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Florakompas wijst de weg naar 543 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

 • Video's zoeken

  Video's zoeken

  Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Plantengemeenschappen

  Plantengemeenschappen vormen de bouwstenen van onze landschappen en zijn een blauwdruk van allerlei onderliggende factoren zoals waterhuishouding, bodem, klimaat en landgebruik.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Kijken

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Kijken naar kenmerken van plantensoorten is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. 

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Inheemse planten

  Meer dan 500.000 Nederlanders laten zich inspireren door Flora van Nederland.

Veel bezochte planten op Flora van Nederland


Plant- aardige wetenswaardigheden


Speenkruid
 - Ficaria verna

Het vroege voorjaar brengt al veel moois met zich mee. Één van de opvallendste soorten die zich al zo vroeg laat zien is toch wel het speenkruid, ook wel gewoon speenkruid genoemd. In razendsnel tempo bedekken ze grote, voorheen nog kale, oppervlakken in een dik donkergroen tapijt.

lees hier verder ...

Zen

Ga eens buiten zitten, en probeer om alleen maar waar te nemen. Alleen maar zien, horen, ruiken, voelen; zonder oordeel, zonder woorden, zonder namen te geven.

lees hier verder ...

Geel

Vanaf een afstandje lijkt het allemaal op elkaar, die gele bloemen die net boven het water uitsteken. Is het Gewone Dotterbloem (Caltha palustris)? Is het Gele plomp (Nuphar lutea)? Of is het toch iets anders?

lees hier verder ...

Scharrelen in Flora van Nederland


Winterakoniet

Als een van de eerste bloeiende plantensoorten in de winter en in de vroege lente valt de Winterakoniet, Eránthis hyemális met zijn gele bloemen in de nog onbebladerde loofbossen op buitenplaatsen direct op. Het is een echte schaduwplant en behoort tot onze stinsenflora.

Door Maurice Martens © 2016 Flora van Nederland

lees hier verder ...

Nieuwe video's


 • Nieuwe determinatievideo: Grote Veldbies met baksteen structuur. De soort is in Nederland tamelijk zeldzaam, vooral in Zuid-Limburg, in Midden-Limburg, en in bossen rond Nijmegen hebben we een grote kans deze soort tegen te komen.

Cursus bladvormen


De veelheid aan typen bladeren lijkt soms schier oneindig. Toch kunnen we als we diverse bladeren afkomstig van verschillende plantensoorten naast elkaar leggen, hierin duidelijke verschillen maar bij goed kijken ook overeenkomsten zien. Bestudeer de vele bladvormen

Mensen vertellen


"Informatief. Enkele keren al geraadpleegd. Goed initiatief dat ondersteuning verdient." "Geweldig initiatief, maar uitbreiding met meer soorten hard nodig! Teartse"  Steun behoud en toekomst van Flora van Nederland

Onze partners


Onderstaande organisaties dragen Flora van Nederland een warm hart toe en ondersteunen onze missie.