• Vinden en herkennen

  Vinden en herkennen

  Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Florakompas wijst de weg naar 530 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

 • Video's zoeken

  Video's zoeken

  Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Plantengemeenschappen

  Plantengemeenschappen vormen de bouwstenen van onze landschappen en zijn een blauwdruk van allerlei onderliggende factoren zoals waterhuishouding, bodem, klimaat en landgebruik.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Kijken

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Kijken naar kenmerken van plantensoorten is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. 

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Lente

  Door jullie bijdragen kan deze Flora verder groeien en gratis beschikbaar blijven voor iedereen.

Buiten begint met Flora van Nederland


Nog geen berichten

Gastbloggers


Ontdek Flora van Nederland


Oh! die moeilijke gele composieten

Composieten met alleen gele lintbloemen zijn er diverse en het is niet altijd even gemakkelijk om ze uit elkaar te houden. Er is een aantal soorten met gele bloemen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze geen duidelijke stengelbladeren hebben en alleen bladeren die in een rozet op de bodem staan. In september bloeit een aantal van deze soorten. Gewoon biggenkruid, Kleine leeuwentand en Vertakte leeuwentand.

Van deze drie is Vertakte leeuwentand snel te onderscheiden door onder het hoofdje met bloemen te kijken. Dan zie je dat de buitenste lintbloemen van onderen een rode streep hebben. Gewoon biggenkruid en Kleine leeuwentand hebben van onderen een grijze streep. Je kunt deze soorten onderscheiden door naar het omwindsel te kijken: Gewoon biggenkruid heeft drie tot vier rijen omwindselblaadjes, Kleine leeuwentand slechts een rij; ook hebben deze een sterke witte beharing.

Door Maurice Martens, © Flora van Nederland

lees hier verder ...

Planten dichterbij


 • In het voorjaar herkennen we Boswilg door de vroege bloei. Het is de eerst bloeiende wilgensoort, met dikke gele mannelijke en wat groene langwerpige vrouwelijke katjes.

Doe je mee?


Flora van Nederland is 10 jaar geleden begonnen zonder verdienmodel en zonder bijdragen van overheden of loterijen. Wij vragen gebruikers van deze Flora om wat terug te doen met een kleine bijdrage. Doneer nu.

Reacties van bezoekers


"Ik leer als boswachter nog veel van deze manier van kennis opdoen en doorgeven."
"Flora van Nederland heb ik kort geleden “ontdekt” en is intussen één van mijn favorieten geworden bij het determineren. De video’s zijn heel leerzaam voor een leek als ik." Meer reacties.

Onze partners


Onderstaande organisaties dragen Flora van Nederland een warm hart toe en ondersteunen onze missie.