• Vinden en herkennen

  Vinden en herkennen

  Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Florakompas wijst de weg naar 543 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

 • Video's zoeken

  Video's zoeken

  Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Plantengemeenschappen

  Plantengemeenschappen vormen de bouwstenen van onze landschappen en zijn een blauwdruk van allerlei onderliggende factoren zoals waterhuishouding, bodem, klimaat en landgebruik.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Kijken

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Kijken naar kenmerken van plantensoorten is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. 

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Inheemse planten

  Meer dan 500.000 Nederlanders laten zich inspireren door Flora van Nederland.

Veel bezochte planten op Flora van Nederland


Nog geen berichten

Plant- aardige wetenswaardigheden


Donkere dagen

De écht donkere dagen zijn aangebroken. Nu zelfs Sinterklaas ons land heeft verlaten, lijkt het tijd voor winter. Het is echter vrij warm voor de tijd van het jaar en als je goed om je heen kijkt zie je nog steeds veel planten in bloei staan.

lees hier verder ...

Herfst en nog wat ...

Al een paar weken lijkt het alsof veel loofbomen en struiken met de herfst begonnen zijn. Veel blad is snel donkerbruin geworden, maar wat opvalt is dat het blad aan de bomen en struiken blijft hangen.

lees hier verder ...

Scharrelen in Flora van Nederland


Oh! die moeilijke gele composieten

Composieten met alleen gele lintbloemen zijn er diverse en het is niet altijd even gemakkelijk om ze uit elkaar te houden. Er is een aantal soorten met gele bloemen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze geen duidelijke stengelbladeren hebben en alleen bladeren die in een rozet op de bodem staan. In september bloeit een aantal van deze soorten. Gewoon biggenkruid, Kleine leeuwentand en Vertakte leeuwentand.

Van deze drie is Vertakte leeuwentand snel te onderscheiden door onder het hoofdje met bloemen te kijken. Dan zie je dat de buitenste lintbloemen van onderen een rode streep hebben. Gewoon biggenkruid en Kleine leeuwentand hebben van onderen een grijze streep. Je kunt deze soorten onderscheiden door naar het omwindsel te kijken: Gewoon biggenkruid heeft drie tot vier rijen omwindselblaadjes, Kleine leeuwentand slechts een rij; ook hebben deze een sterke witte beharing.

Door Maurice Martens, © Flora van Nederland

lees hier verder ...

Nieuwe video's


 • Nieuwe determinatievideo: Grote Veldbies met baksteen structuur. De soort is in Nederland tamelijk zeldzaam, vooral in Zuid-Limburg, in Midden-Limburg, en in bossen rond Nijmegen hebben we een grote kans deze soort tegen te komen.

Cursus bladvormen


De veelheid aan typen bladeren lijkt soms schier oneindig. Toch kunnen we als we diverse bladeren afkomstig van verschillende plantensoorten naast elkaar leggen, hierin duidelijke verschillen maar bij goed kijken ook overeenkomsten zien. Bestudeer de vele bladvormen

Mensen vertellen


"Informatief. Enkele keren al geraadpleegd. Goed initiatief dat ondersteuning verdient." "Geweldig initiatief, maar uitbreiding met meer soorten hard nodig! Teartse"  Steun behoud en toekomst van Flora van Nederland

Onze partners


Onderstaande organisaties dragen Flora van Nederland een warm hart toe en ondersteunen onze missie.